wk voetbal 4k ultra-hd
World Cup in ultra-hd

Zo kijk je het WK Voetbal in 4K

25 mei 2018 om 13:37
Laatste update: 28 mei 2018 om 10:04

Je kunt het WK Voetbal in juni in 4K-kwaliteit bekijken in Nederland, maar je moet wel bij de juiste provider zitten. En er zijn meer factoren die bepalen of je in ultra-hd kunt kijken.

Ook al doet het Nederlands elftal niet mee, er valt nog genoeg te genieten tijdens het WK Voetbal in Rusland, dat op 14 juni begint. Met de nieuwe zender NPO 1 UHD is dat zelfs mogelijk in 4K. Daarmee is Nederland een van de 15 landen waar het WK in 4K te zien is. Maar lang niet iedereen kan deze zender ontvangen. 

Sterker nog: alleen klanten van KPN met een speciaal duurder 4K-abonnement, klanten van de kleine provider Jonaz én klanten van de satellietaanbieder Canal Digitaal kunnen hun 4K-hart ophalen.

KPN

KPN biedt al een aantal jaar een 4K-pakket aan, maar daarop is naast muziekzender Xite en een handvol documentaires en films niet veel te beleven. Met NPO 1 UHD wordt dit dus tijdelijk anders.

Dit pakket kost 20 euro meer dan het standaard Internet en TV-pakket, namelijk 71,50 euro per maand. Daar krijg je wel de juiste 4K-ontvanger en snel internet bijgeleverd. Opgelet: KPN biedt alleen NPO 1 UHD aan voor adressen waar een snelheid van 100 Mb/s beschikbaar is.

Jonaz

Jonaz biedt glasvezeldiensten aan, maar alleen in delen van de steden Amersfoort, Almere, Baarn, Hoogland, Leusden en Soest. Tijdens het WK wordt er dus de NPO 1 UHD-zender toegevoegd.

Voor 44,90 euro per maand krijg je glasvezelinternet én 38 tv-zenders, plus tijdens het WK de zender NPO 1 UHD. Daarvoor moet de kijker wel over de juiste smartcard en CI+ module beschikken.

Canal Digitaal

Ook satellietaanbieder Canal Digitaal heeft met de NOS een overeenkomst afgesloten om NPO 1 UHD uit te zenden tijdens het WK. De zender is direct voor alle klanten beschikbaar, op de Astra3-satelliet. Daarvoor moet deze satelliet worden afgesteld op 23,5 graden oost bij transponder 211. De frequentie van de uitzending is 11.914 GHz H. Er zijn geen extra kosten aan verbonden, de standaard kosten bedragen 24,95 per maand.

Ziggo en andere providers

Ziggo zegt de 4K-uitzendingen van NPO 1 UHD niet door te geven. De provider test momenteel wel een 4K-mediabox onder een kleine groep klanten, maar kan nog niet zeggen wanneer het 4K zal aanbieden. 

De kleine providers Delta en SKV zijn volgens TotaalTV momenteel nog in onderhandeling over de 4K-doorgifte.

Alle Bright-video's zijn op ons YouTube-kanaal ook in 4K te bekijken.