Nog niet alle politieke partijen voldoen aan privacywet
AVG

Nog niet alle politieke partijen voldoen aan privacywet

01-06-2018 12:59 Laatste update: 04-06-2018 16:51

Nog niet alle politieke partijen voldoen aan de nieuwe privacywet, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. CDA en ChristenUnie hebben nog niet alle formulieren op orde. Ook 50Plus kan nog geen volmondig 'ja' antwoorden op de vraag of alles op orde is.

De Autoriteit Persoonsgevens vindt het 'een slechte zaak' dat de politieke partijen nog niet alles op orde hebben, maar met het eventueel uitdelen van boetes wordt nog gewacht. De nieuwe wet is op 25 mei ingegaan en geldt als de grootste verandering van de regels voor het verzamelen van privacygevoelige informatie sinds de start van het internet.

RTL Nieuws deed een rondgang langs de politieke partijen. André van Wanrooij van 50PLUS stelt dat de partij er heel veel werk aan heeft gehad om alles te regelen: "Het is ontzettend ingewikkeld allemaal. Voor ons is ook niet alles duidelijk en medewerkers van de Autoriteit Persoonsgegevens spreken elkaar soms ook tegen. Bijvoorbeeld over het veiligstellen van de mail en de post."

50PLUS denkt aan de nieuwe regels te voldoen, maar met een volmondig 'ja' durft de partij de vraag niet te beantwoorden. "We zijn begin dit jaar begonnen en hebben een bedrijf  ingehuurd om ons daarbij te helpen. Het kost ons zeker meer dan 10.000 euro om alles te regelen", vervolgt de woordvoerder van 50PLUS. 

Vertraging oplopen

Het CDA zegt 'bijna volledig' aan de wet te voldoen. De partij is nog niet helemaal klaar omdat er vertraging is met de zogenaamde DPIA-formulieren met internationale IT-leveranciers. De partij legt de schuld bij 'externe partners'. 'Die weten vaak niet hoe ze deze formulieren moeten behandelen', zegt het CDA in een reactie. 

Volgens een woordvoerder van de autoriteit zijn dat 'wel heel belangrijke formulieren'. "Hiermee breng je de privacyrisico’s in kaart. Die formulieren moeten helemaal in orde zijn. Dat hoort bij de voorwaarden om aan de wet te voldoen. De partij had eerder moeten beginnen." Het CDA laat weten er bovenop te zitten en binnen enkele weken alsnog alles rond te hebben.

Datzelfde geldt voor de ChristenUnie. Ook daar moeten nog met 'een paar derde partijen' enkele verwerkingsovereenskomsten ondertekend worden. "Dan voldoe je dus nog niet aan de wet. Dit hoort bij de verantwoordingsplicht", stelt de woordvoerder van de autoriteit. 

D66, VVD, PVV, SGP, GroenLinks, Forum voor Democratie en PvdA zeggen wel aan de privacywet te voldoen. De SP heeft niet gereageerd op de vragen.

Ministeries voldoen niet

Eerder bleek al dat tien van de twaalf ministeries de nieuwe privacywet schenden. Ondanks twee jaar voorbereidingstijd zijn veel ministeries er nog niet klaar voor. Zelfs het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de invoering van de wetgeving, is zelf nog niet klaar met het doorvoeren van de vereiste maatregelen.

"De finish is in zicht. ​We zetten nog een tandje bij om de klus te klaren", aldus een woordvoerder van het ministerie.