Siri handiger

De belangrijkste nieuwe functies in iOS 12

ios 12 siri shortcuts memoji screen time app limit
4 juni 2018 om 21:23
Laatste update: 5 juni 2018 om 06:59

Apple presenteerde vanavond de nieuwe functies in iOS 12, dat later dit jaar verschijnt op iPhones en iPads. Dit waren de highlights.

Siri Shortcuts

Apple laat gebruikers in iOS 12 hun eigen commando's voor spraakassistent Siri maken. Dat werkt met de nieuwe Shortcuts-app. Gebruikers kunnen zelf stemcommando's instellen, die meerdere apps en acties kunnen activeren. Zeg bijvoorbeeld 'Ik vertrek nu van kantoor naar huis' en je stuurt automatisch een berichtje naar je partner, zet de thermostaat op de gewenste temperatuur en laat je iPhone je favoriete playlist afspelen. De Shortcuts-app heeft wat weg van de dienst IFTTT (If This Then That), waarmee slimme apparaten aan elkaar te koppelen zijn.

Siri kan straks ook met andere apps samenwerken. App-ontwikkelaars kunnen aangepaste commando's voor Siri invoegen in hun apps, die gebruikers met een druk op de knop kunnen toevoegen. Siri kan volgens Apple ook bepaalde acties voorstellen op het juiste moment in de dag. 

Screen Time en App Limit

Apple voegt meerdere functies toe die inzicht geven in het gebruik van apparaten en apps, wat moet helpen bij het beperken van overmatig schermgebruik. Met de functie App Limit kunnen gebruikers straks instellen hoelang ze bepaalde apps per dag mogen gebruiken. Ze krijgen dan automatisch reminders als de limiet is bereikt.

In iOS 12 krijgen gebruikers ook gedetailleerde wekelijkse overzichten van hun gebruik van de telefoon en specifieke apps. Ouders krijgen meer mogelijkheden om te bepalen tussen welke tijden hun kinderen het apparaat niet meer mogen gebruiken.

Ook de Niet Storen-functies wordt uitgebreid, met onder meer een optie om 's nachts helemaal geen notificaties te ontvangen. Apple geeft gebruikers meer opties om een overdaad aan notificaties te voorkomen. Ook worden soortgelijke notificaties gegroepeerd weergegeven, om thuisschermen overzichtelijker te maken.

Memoji: Animoji van jezelf

Met Memoji kunnen iPhone X-gebruikers zelf Animoji van zichzelf maken. Een Memoji is zo te ontwerpen dat de avatar helemaal op jezelf lijkt. Net als de huidige Animoji reageren de virtuele gezichten live op gezichtsuitdrukkingen en bewegingen. Animoji herkennen in iOS 12 ook de tong van gebruikers. 

FaceTime met 32 mensen

Met FaceTime kan je binnenkort videobellen met meer dan twee mensen tegelijk. Het maximumaantal mensen in een FaceTime-gesprek gaat naar 32 personen. 

CarPlay

De iOS-interface voor gebruik in auto's, CarPlay, krijgt de mogelijkheid om navigatie-apps van derde partijen toe te voegen, zoals Google Maps en Waze. 

Apple Books

De iBooks-app heet voortaan Apple Books en heeft een nieuw design gekregen. Met de functie Reading Now zie je waar je in e-books bent gebleven.

Augmented Reality

Apple voert allerlei verbeteringen op het gebied van augmented reality door. Zo worden gezichten beter getrackt en kunnen meerdere mensen tegelijk in een AR-omgeving met elkaar spelen.

Samen met Pixar heeft Apple ook een nieuw bestandsformaat voor AR ontwikkeld, USDZ, dat onder meer door Adobe ondersteund zal worden. Met de nieuwe app Measure kunnen iPhone-gebruikers allerlei metingen in AR doen.

Release: september

Wanneer iOS 12 precies verschijnt, is nog niet officieel bekend. Meestal brengt Apple de nieuwe iOS-versies in september uit.

Commentaar

Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande was aanwezig bij WWDC 2018 en geeft in deze video zijn commentaar op het nieuws:

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal