Fortnite sony ps4 xbox nintendo switch
Commentaar

Sony's Fortnite-blokkade is flauw maar logisch

13 juni 2018 om 13:42
Laatste update: 13 juni 2018 om 14:02

Fortnite is er eindelijk ook voor de Nintendo Switch, maar accounts van PS4-gamers worden geblokkeerd. Heel flauw, maar ook heel logisch.

Sinds dinsdagavond is Fortnite eindelijk ook op de Nintendo Switch speelbaar. De populairste game van dit moment heeft volgens uitgever Epic Games nu meer dan 125 miljoen spelers. Die spelers kunnen grotendeels met en tegen elkaar spelen, ongeacht het platform. Met hetzelfde account kunnen spelers terecht op pc en Mac, Xbox One, mobiel en nu dus ook de Nintendo Switch.

Maar spelers die al eens met hun Fortnite-account hebben ingelogd op de PlayStation 4, staan voor een lelijke verrassing. Wie dan probeert in te loggen op de Switch, komt er niet in. Hoewel je Fortnite-accounts weer kan loskoppelen van een PlayStation-account, heeft dat geen zin. De enige optie die spelers rest, is om een nieuw account aan te maken voor op de Nintendo Switch. 

Dat account kan vervolgens wel gebruikt worden om te spelen op zowel de Switch als alle platformen behalve de PlayStation 4. Gekochte en verdiende voorwerpen, skins en voortgang van de PS4 blijven dus gekoppeld aan een PS4-account. Spelers reageren woedend op fora Reddit en Resetera, maar tevergeefs.

Blokkades

Sony stelt zich namelijk al langer nogal vijandig op naar andere consolemakers. Ook op de Xbox One is inloggen onmogelijk met een account dat al op de PS4 is gebruikt. En hoewel PS4-spelers wel samen kunnen spelen met spelers op pc, Mac, Android en iOS, is samen spelen met de Xbox One en Switch niet mogelijk. Zo'n zelfde cross-play-blokkade heeft Sony eerder opgeworpen voor de populaire games Minecraft en Rocket League.

Spelers hadden misschien gehoopt dat Sony een mildere houding zou innemen tegenover Nintendo dan tegenover Microsoft. Nintendo is altijd al minder betrokken geweest in de bittere spelcomputerstrijd die Sony en Microsoft voeren. Het bezit van een Nintendo Switch bijt het bezit van een PS4 een stuk minder dan het bezit van een Xbox One. Voor veel fanatieke gamers is de Switch juist een aanvulling op de krachtigere spelcomputer die ze al hebben. Een beetje zoals de mobiele versies eigenijk, die Sony dan weer niet blokkeert.

Maar helaas, Sony is als marktleider onverbiddelijk. Dat is even flauw als logisch. De vorige generatie legde de PlayStation 3 het af tegen de Xbox 360, mede omdat Sony steken liet vallen op het gebied van online spelen. Deze generatie heeft Sony zich gerevancheerd, is het online spelen goed geregeld en loopt de PlayStation 4 mijlen voor op de concurrentie. Die positie gaat het niet zomaar weggeven.

Recht van de sterkste

Sony zegt: wie met zijn vrienden Fortnite wil spelen, moet een PlayStation 4 hebben, geen Xbox One en geen Switch. De kans is simpelweg veel groter dat je vrienden op de PS4 spelen, dan op een Xbox of Switch. Wie met zijn vrienden mee wil doen, moet een PS4 kopen. En bij een game met zo'n groot publiek, maakt elke procent uit.

Sony stuurt vooral aan op het kiezen van de PS4 voor het spelen van dergelijke populaire games. Een duidelijke reden voor het buitensluiten van spelers met andere systemen geeft het bedrijf niet. Allemaal strategie natuurlijk: je kan maar beter vaag doen dan luid en duidelijk zeggen dat je je overmacht gebruikt. Als een ander bedrijf de grootste speler op de markt was, zou die waarschijnlijk hetzelfde doen.

Net als in Fortnite zelf, geldt ook op de markt voor games het recht van de sterkste.