Ik ga op vakantie en ik neem mee: Fortnite
Gaming in het resort

Ik ga op vakantie en ik neem mee: Fortnite

13 augustus om 16:11
Laatste update: 14 augustus om 10:59

Resorts spelen in op de hype rond de game Fortnite. Zo heeft een Turks toeristenoord een cabana met PlayStations waar kinderen de hele dag de game spelen, schrijft gamejournalist Jan Meijroos. "Vroeger speelde ik ook Pac-Man op de camping."

Sinds Fortnite ook op de Nintendo Switch speelbaar is een hotel met goede wifi in principe genoeg om ook tijdens je vakantie in het buitenland aan je challenges van 'Season 5' te werken. Ware het niet dat het leeuwendeel van de Fortnite-spelers de game speelt op de PlayStation 4.

In het Turkse Barut Lara hebben ze daar wat op gevonden, ontdekte Jan-Johan Belderok van Gamekings tijdens zijn vakantie. “Er is daar een cabana met vier schermen en vier PlayStation 4’s. Een avond per week is er een mega-bioscoopscherm met een PS4 op aan gesloten.”

Is de gameruimte de hele dag open voor publiek?

Belderok: "Van 10 uur in de ochtend tot middernacht en er wordt kwistig gebruik van gemaakt. Er staan meerdere games op, maar het is Fortnite, Fortnite en nog eens Fortnite wat de klok slaat. Al wordt er soms ook FIFA 18 op gespeeld."

Een kwestie van vraag en aanbod?

Belderok: "Het is gewoon slim van het resort. Gaming is blijkbaar zo’n trekpleister geworden dat dit resort als een van eerste erop inspeelt door PS4’s neer te zetten. Ik ga al 15 jaar in zomer naar een resort en dit is eerste keer dat ik het zo zie. Ik heb wel eens een oude arcadekast gezien of een internetruimte waar kids dan op de PC speelden, maar als een integraal onderdeel van activiteiten, dat is nieuw. Het is razendpopulair en zit altijd vol. Voller dan voetballen of boogschieten, het gebruikelijke werk. En vergeet niet dat die kids tijdens eten dan weer massaal op mobiel doorspelen."

Moraalridders, opvoedkundigen en ouders schreeuwen moord en brand?

"Dat valt wel mee. Ik kan wel als ‘oudere’ wel zeggen dat sporten leuker is, maar ik heb de belevingswereld van die kids en pubers niet. Voor hen is het ‘t summum van vermaak momenteel. Het laat goed zien dat gaming nummer 1 is onder die doelgroep. Het is belangrijk voor ze, ze leven ervoor. En eerlijk is eerlijk: ze maken al gamend nieuwe vrienden, want het gaat er sociaal aan toe. Men geeft de controller netjes door en via Fortnite spreken verschillende nationaliteiten toch dezelfde taal."

"Ik wil er dan ook geen waardeoordeel op loslaten. Ik heb liever die gamende kids dan die zuipende ouders bij de bar. Het is hun plezier, wie zijn wij om er wat van te zeggen. Ze hebben vrij van school en dit is hun ideale manier van vrije tijd doorbrengen."

Wat ikzelf vind van deze gang van zaken?

Ach, vroeger spendeerde ik tientallen Italiaanse lires en Franse francs in de zogenaamde ‘fun-zones’ van menig camping. Voetbalbakken, flipperkasten, Pac-Man en Space Invader smeekten om mijn aandacht, terwijl mijn moeder aan het zonnebaden was en mijn vader de BBQ trachtte aan te krijgen. Zo heel veel is er ook weer niet veranderd.