Licht gedoofd

Maker solargadgets WakaWaka is failliet

wakawaka failliet
13 juni 2018 om 14:10
Laatste update: 13 juni 2018 om 14:20

De duurzame zaklampproducent WakaWaka uit Haarlem is failliet gegaan, nadat een poging mislukte om 2,5 miljoen euro aan groeikapitaal op te halen.

WakaWaka werd in 2013 opgericht onder de naam Off Grid Solutions door ondernemers Maurits Groen en Camille van Gestel. Het bedrijf ging opvallende gele zaklampen verkopen, die kunnen worden opgeladen met zonne-energie.

Later ging WakaWaka ook powerbanks verkopen; zware batterijen waarmee kleine elektrische apparaten als mobiele telefoons en laptops opgeladen kunnen worden. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 4,9 miljoen euro.

Duurzame onderneming

WakaWaka profileerde zich afgelopen jaren nadrukkelijk als groene, duurzame onderneming. Een deel van de omzet gebruikte het bedrijf om het gebruik van zonne-energie in noodgebieden en ontwikkelingslanden te stimuleren. Het bedrijf gaf voor iedere verkochte zaklamp er een weg in ontwikkelingslanden.

Het duurzame imago leverde WakaWaka veel aandacht op. Het bedrijf kwam vaak op positieve wijze in de pers, en won regelmatig duurzaamheidsprijzen. Ook wist de onderneming met een trits crowdfunding-acties investeerders te trekken, die geld in het bedrijf staken.

Geen winst

Dat was nodig ook, want WakaWaka maakte geen winst. In 2016 boekte het bedrijf een ebitda-verlies (nog voor betaling van rente, belasting en afschrijvingen) van ruim 600.000 euro.

Het faillissement komt desalniettemin op een onverwacht moment. In april meldde het bedrijf namelijk nog met de uitgifte van nieuwe certificaten (niet-stemgerechtigde aandelen) op de alternatieve beurs NPEX 2,5 miljoen euro op te willen halen.

Mislukte financieringsronde

De ambities waren hoog. WakaWaka zei te verwachten dat de omzet dankzij de nieuwe groeifinanciering zou verdrievoudigen, tot 14,5 miljoen in 2020. Nog geen twee maanden later is het doek voor het bedrijf dus echter gevallen.

Directeur Alan van Griethuysen van NPEX zegt dat de uitgifte van certificaten en daarmee het aantrekken van nieuw kapitaal via de NPEX is mislukt. "Er was onvoldoende trek van beleggers om die certificaten te kopen. Omdat het bedrijf niet genoeg aandelen kon verkopen, is de uitgifte gestaakt."

Vaart uit emissie gehaald

Medeoprichter Camille van Gestel bevestigt dat de kapitaalronde is mislukt. "We lagen goed op koers met de inschrijvingen op certificaten, maar door een externe partij ging de vaart eruit." Van Gestel zegt op dit moment niet meer over die externe partij te kunnen zeggen.

WakaWaka probeerde afgelopen maanden eveneens bij andere investeerders geld op te halen. "Maar we kregen de benodigde middelen niet tijdig bijeen. Op een gegeven moment ben je aan het einde van de startbaan terecht gekomen. Omdat er ook geen geld was om een akkoord met de schuldeisers te bereiken, hebben we faillissement moeten aanvragen."

Doorstart mogelijk

Volgens Van Gestel onderhandelen hij en mede-oprichter Maurits Groen momenteel met curator Karel Willemse over een doorstart. "Dit is heel vervelend nieuws. Het bedrijf gaat door een onzekere periode. Wij hopen zo snel mogelijk te kunnen doorstarten." Van Gestel verwacht binnen enkele weken uitsluitsel te kunnen geven.

Voor de geldschieters die de afgelopen jaren onder meer via crowdfundingacties geld staken in WakaWaka, zal dat waarschijnlijk geen soelaas bieden. Zij zullen het grootste deel van het ingelegde of geleende geld kwijt zijn.

Lees meer over:

Deel via