AirPods goed voor 80 procent markt draadloze koptelefoons
Koploper

AirPods goed voor 80 procent markt draadloze koptelefoons

14-06-2018 10:50 Laatste update: 11:27
Author profile picture

Floris Poort

De markt voor volledig draadloze koptelefoons groeit snel en Apple gaat met zijn AirPods met afstand aan kop.

Apple deelt geen aparte cijfers over de populariteit van zijn AirPods. CEO Tim Cook heeft eerder wel laten doorschemeren dat de draadloze oordopjes een groot succes zijn. Nieuwe cijfers van marktanalist Futuresource onderschrijven dat.

Volgens de analist is de wereldwijde markt voor volledig draadloze koptelefoons in één jaar tijd gegroeid met 178 procent. In die markt is Apple met een aandeel van 80 procent de absolute marktleider. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 79,1 miljoen draadloze koptelefoons verkocht, goed voor een omzet van ruim 4 miljard dollar.

Dominant

Van alle koptelefoons die in het eerste kwartaal werden verkocht, was 45 procent draadloos. Van alle oordopjes die verkocht werden, was 31 procent in het eerste kwartaal een volledig draadloos model. De dominantie van Apple leidt er volgens Futuresource toe dat andere fabrikanten hun prijs verlagen, tot onder de 150 dollar. AirPods kosten bij Apple 179 euro, al zijn ze bij andere verkopers vaak in de aanbieding voor 150 euro.

Vorig jaar bleek al dat Apple de Amerikaanse markt voor draadloze oordoppen domineert. Toen had het bedrijf een marktaandeel van 85 procent in het segment voor draadloze dopjes. Het is concurrenten tot noch toe nu niet gelukt om oordoppen uit te brengen met dezelfde sterke punten als de AirPods.

Dankzij een speciale W1-chip van Apple leggen AirPods sneller verbinding met iOS-apparaten en Macs en ligt het energieverbruik lager dan bij concurrenten die enkel bluetooth gebruiken. Het aanstaande Bluetooth 5 belooft daar op technisch vlak verandering in te brengen.

Bekijk ook Bright Stuff, waar we de drie beste draadloze koptelefoons hebben gekozen.