Valve sluit handel in lootboxes voor Nederlanders
'Lootboxes zijn kansspel'

Valve sluit handel in lootboxes voor Nederlanders

20 juni 2018 om 12:36
Laatste update: 20 juni 2018 om 12:36

Omdat de Nederlandse Kansspelautoriteit met vervolging dreigt, heeft Valve de handel in lootboxes, de digitale schatkistjes in games, voor Nederlanders gesloten in de gamewinkel Steam.

De Nederlandse Kansspelautoriteit startte eind vorig jaar een onderzoek naar zogenoemde lootboxes in games. Zulke digitale 'schatkistjes' kunnen in games worden verdiend, maar vaak ook worden gekocht met echt geld. Van tevoren is niet bekend wat er in de lootboxes zit, waardoor er volgens de Kansspelautoriteit sprake kan zijn van gokken.

Voorwerpen uit lootboxes van de games Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 kunnen daarnaast via gamewinkel Steam worden verhandeld. Voor Nederlanders is die optie sinds woensdag niet meer beschikbaar, meldt Valve. Gamers die Steam opstarten, krijgen een melding te zien.

"In mei hebben we brieven van de Nederlandse Kansspelautoriteit gekregen, waarin staat dat Counter-Strike: Global Offensive en Dota 2 'lootboxes' bevatten die de Nederlandse wet op de kansspelen schenden", schrijft Valve. "De aanklacht van de Kansspelautoriteit is anders dan hoe andere landen naar lootboxes kijken, dus we hebben Nederlandse juridisch advies ingewonnen en de wet bekeken. We begrijpen de conclusie van de Kansspelautoriteit niet en zijn het er ook niet mee eens."

Handelsplaats dicht

Toch heeft Valve besloten de handelsplaats in lootboxvoorwerpen voor Nederlanders te sluiten, om vervolging te voorkomen. De Kansspelautoriteit eist van bedrijven die de Nederlandse wet overtreden uiterlijk 20 juni een oplossing. De brief die Valve van de Kansspelautoriteit heeft gekregen zou niet stellen hoe het bedrijf aan de wet moet voldoen, Valve denkt dat zijn maatregel afdoende is.

In april zei de Kansspelautoriteit dat in totaal vier games de Nederlandse wet overtraden met lootboxes. Daarbij werden geen titels genoemd, en de uitgevers van de games kregen twee maanden de tijd om hun beleid voor Nederland aan te passen.

Volgens de NOS zijn de twee andere games die zich moeten aanpassen FIFA 18 en PUBG, al wil de Kansspelautoriteit daar nog geen uitlatingen over doen. Voor zover bekend hebben die twee games nog geen aanpassing aan hun lootboxsysteem gedaan in Nederland.