Google steekt 22 miljoen in besturingssysteem Nokia banaantelefoon
Budgettelefoons

Google steekt 22 miljoen in systeem voor goedkope telefoons

28 juni 2018 om 12:22
Laatste update: 28 juni 2018 om 12:23

Google investeert 22 miljoen dollar in KaiOS, het besturingssysteem waar onder meer de 'banaantelefoon' Nokia 8110 mee werkt.

Met de investering wil Google zijn diensten beschikbaar maken voor veel mensen, ook gebruikers die een telefoon met Android niet kunnen betalen. De investering komt van de Google-tak Next Billion Users, die zich richt op landen waar nog waar weinig mensen toegang tot internet hebben.

Google en KaiOS werken samen om Google-diensten als Assistant, Maps, YouTube en de zoekmachine beschikbaar te maken op KaiOS-telefoons. De apps zijn opnieuw ontwikkeld voor het platform, dat draait op weinig krachtige telefoons zoals de nieuwe 'banaantelefoon' Nokia 8110 4G.

Google Assistant

KaiOS ziet grote kansen voor Google Assistant op goedkope toestellen met alleen een numeriek toetsenbord. Tekstinvoer en het bedienen van apps gaat langzaam op zulke telefoons, een spraakassistent zou dat flink versnellen.

KaiOS werkt vooral op telefoons van het Chinese TCL, maker van goedkope toestellen met de merknamen van BlackBerry, Alcatel en Palm, en het Finse HMD, dat alle recente Nokia-toestellen maakt.