Tesla vraagt kopers Model 3 nog eens 2500 dollar aanbetaling
Model 3

Tesla vraagt kopers Model 3 nog eens 2500 dollar aanbetaling

29-06-2018 12:52 Laatste update: 18:45

Amerikaanse Tesla-klanten die zitten te wachten op de levering van Model 3 is gevraagd een nieuwe aanbetaling te doen van maar liefst 2500 dollar. Dat kan flink wat cash opleveren, maar gaat het helpen en weet Tesla de productie wel op orde te krijgen?

Automobilisten die een Tesla Model 3 vooruit hebben besteld, hebben destijds al 1000 dollar aanbetaald. Nu vraagt het bedrijf van oprichter en ceo Elon Musk om de reservering te herbevestigen en nog eens 2500 dollar aan te betalen.

Volgens Tesla kan de auto nu binnen twee tot vier maanden geleverd worden. Maar een precieze datum is er nog niet.

'Erg hard geld nodig'

RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra spreekt van een noodsprong van Tesla: "Ze hebben erg hard cash nodig". Hij vraagt zich wel af de oproep voldoende oplevert.

Als klanten inderdaad geld storten voordat hun auto in productie is genomen, dan levert dat Tesla flink wat geld op. Het is niet bekendgemaakt hoeveel orders er voor een Model 3 in de VS en Canada zijn gedaan, maar wereldwijd zijn er zo'n 455.000 besteld, zei Musk vorig jaar augustus. Daarbij is rekening gehouden met klanten die orders introkken.

Als alle klanten wereldwijd een extra aanbetaling zouden doen van 2500 dollar, dan zou dit Tesla ruim 1,1 miljard opleveren. 

Lijdt nog steeds verlies

Tesla heeft de komende twee jaar 10 miljard dollar extra nodig, zei zakenbank Goldman Sachs onlangs. Tesla had eind maart 2,7 miljard dollar in kas, tegen 3,4 miljard dollar eind december. Tesla 'verbrandt' nog steeds geld: het heeft in bijna vijftien jaar nog nooit een jaar met winst afgesloten.

 

Wordt productiedoel gehaald?

Nog een probleem waar de autobouwer mee kampt is de productie. Die krijgt het maar niet onder controle. Eind juni zou Tesla 5000 auto's van het Model 3 per week moeten maken, zei Musk eerder. Maar volgens werknemers van Tesla haalt het bedrijf dat niet, schrijft Reuters.

Afgelopen woensdag zou de eerste van de twee ploegen 210 auto's Model 3 hebben gebouwd en de tweede ploeg zou er 305 hebben weten te maken. Maar dat zou dus niet genoeg zijn om de doelstelling te halen.

'Sabotage'

Elon Musk zei afgelopen week nog dat een werknemer zich schuldig gemaakt aan 'uitgebreide en schadelijke' sabotage. Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer en beurscommentator Hans de Geus waren sceptisch over de beweringen van Musk. "Het lijkt de perfecte complottheorie voor Musk, op een cruciaal moment voor Tesla, het is bijna hilarisch", zegt Bender.

De Geus noemde de uitspraken van Musk zelfs 'bijna psychopatisch'. Hij vond het verbazingwekkend dat de koers van het aandeel niet daalt. "Het lijkt niet goed te gaan, bij een productie van 5000 auto's per week lijden ze nog steeds verlies."