domein verkopers verkoop trademark office
Verkooptrucs opgenomen

Trademark Office blijft doorgaan met dubieuze domeinverkoop

9 juli 2018 om 16:32
Laatste update: 5 december 2023 om 15:47

Trademark Office belt ondernemers op en zegt dat er een concurrent met hun domeinnaam vandoor wil gaan. Het bedrijf ontkent deze verkooptruc te gebruiken, maar uit opgenomen telefoongesprekken in handen van RTL Z blijkt dat het bedrijf nog steeds onder valse voorwendselen dure domeinnamen slijt.

"Dit zijn gewoon oplichtingspraktijken", zegt een ondernemer die anoniem wil blijven. Hij nam, samen met verschillende andere ondernemers, de gesprekken met Trademark Office op. Daaruit blijkt dat het bedrijf duidelijk zegt dat een derde partij, waarschijnlijk een concurrent, de .com-, .eu- of .info-versie van hun domeinnaam probeert te registeren.

Onder druk gezet

De ondernemer wordt zo onder druk gezet. Koop snel de domeinnaam via Trademark Office voordat het te laat is, luidt de boodschap van het bedrijf. De ondernemer wordt voor een keuze gesteld: ze kunnen direct de domeinnaam voor tien jaar (360 euro) of vijftien jaar (540 euro) vastleggen. Zeg je ja, dan zit je aan een overeenkomst vast: de domeinnaam wordt direct geregistreerd.

Bovendien worden elk jaar nog eens 60 euro verlengingskosten gerekend. Wil je geen overeenkomst? Dan zegt Trademark Office dat het de domeinnaam 'vrijgeeft' met 'mogelijke imago- en omzetschade' tot gevolg.

Het is opvallend dat Trademark Office nog steeds deze verkooptactiek gebruikt, want in maart van dit jaar zei oprichter Jonathan O. nog dat zijn bedrijf niet eens kan zien of een concurrent de domeinnaam van een ondernemer wil registeren. Hij ontkende toen ook deze dubieuze verkooppraktijken.

Geen domein geregistreerd

Door de opgenomen telefoongesprekken krijgen we een duidelijk beeld van de verkooppraktijken van Trademark Office. Eén ondernemer hoorde van Trademark Office dat een derde partij de .eu-domeinnaam van zijn oude hobbywebsite wilde registeren. Hij wimpelde hen af en maakte geen bezwaar tegen de registratie van zijn deze domeinnaam. Na twee weken is de website nog steeds niet geregistreerd door iemand anders. 

Een andere ondernemer zoekt tijdens het telefoongesprek naar informatie over Trademark Office. Wanneer hij vraagt waarom er allerei artikelen over domeinnaamfraude in Google opduiken, zegt de medewerker dat het om oplichters gaat die de naam Trademark Office misbruiken. "In dit geval gaat het om de échte Trademark Office", aldus de werknemer aan de telefoon. O. reageerde niet op een verzoek om commentaar. 

Schikking met groep ondernemers

Een groep van ruim dertig ondernemers sleepte Trademark Office eerder dit jaar voor de rechter. Die zaak is eind maart op een schikking uitgekomen, laat advocaat Madhavi Nagessersing van Berntsen Mulder Advocaten weten aan RTL Z. Het bedrag waarvoor is geschikt is niet bekendgemaakt, maar aan alle eisen is tegemoet gekomen, zegt Nagessersing.

Trademark Office heeft daarnaast toegezegd dat het bedrijf zijn manier van verkopen zou aanpassen en dat het niet meer zou melden dat een andere partij een variant van de domeinnaam wilde registeren. Die toezegging heeft Trademark office al verbroken, zo blijkt uit de door de ondernemers opgenomen telefoongesprekken.

Advocaten Nagessersing en Jeroen Thiele van Berntsen Mulder Advocaten beramen zich dan ook op nieuwe juridische stappen.

Lees meer over:

Deel via