Duikpret zonder brevet

Naar de bodem in een mini-duikboot: 'Vredig daar beneden'

duikbaar onderzeeer mini sub nordicsub nordic vinkeveen vinkeveense plassen drebbel
2 augustus 2018 om 22:01
Laatste update: 3 augustus 2018 om 08:38

Op de Vinkeveense Plassen kan zomaar een duikboot boven water komen. Ingeborg stapte in een mini-sub, die haar naar 25 meter diepte bracht.

Het was toch even spannend: door een mangat naar beneden in een aluminium buis, die daarna onder water gaat verdwijnen. Mijn nachtmerries gaan al vaak over verdrinken en in kleine ruimtes voel ik paniek opkomen. Maar het is gelukt. En het was de moeite waard. Zonder duikbrevet naar 25 meter diepte. Ik dook in een mini-duikboot naar de bodem van de Vinkeveense Plassen.

Koddig

De duikboot NordicSub is haast koddig te noemen. De aluminium onderzeeër is nog geen 5 meter lang en heeft een bolle buik, met bovenop een transparante koepel waardoor je het hoofd van de piloot ziet. Ook voorop zit zo’n koepel die met bijna een meter doorsnee goed zicht biedt voor de twee passagiers voorin de duikboot.

Binnenin is het krap. Ik en mijn mede-passagier zitten een beetje met de richting van de buis meegebogen, met onze billen op twee accu’s. Onze voeten rusten op zakjes ballast. Die doen nu even dubbel dienst als isolatie, want de metalen huid begint behoorlijk koud te worden nu we omlaag duiken.

Want diep gaan we. Tot een meter of zes zie je nog begroeiing en is er leven te zien. Maar we gaan dieper. De Vinkeveense Plassen zijn de zandafgraving waar de snelweg A2 en een deel van Amsterdam op gefundeerd zijn. De dieptemeter naast het ronde raam geeft inmiddels 24 meter aan.

Heel stil

Het is vredig daar beneden. We zweven net boven de bodem door het water, op zoek naar vissen en veenformaties. Bij een wrak van een zeilboot merk je hoe stil het onder water is en hoe geluidsloos ook de sub is. Een duiker merkt ons pas op als we even zijn voet aantikken.

Dat laat meteen de voordelen zien. De duiker heeft een brevet moeten halen. En zich tegen de kou flink ingepakt, terwijl hij pas na een aantal keer klaren naar boven kan en in een nat pak zit.

Wie wel eens de ervaring van het duiken wil meemaken, maar geen zin heeft alle kennis en kunde voor een PADI-brevet op te doen, kan met deze duikboot onder water. Gewoon op een zondagmorgen, zonder je om te kleden, zonder kans op caissonziekte en zonder gear aan te schaffen.

De NordicSub is ontwikkeld door Carsten Standfuss en Emile van Essen. Nadat ze twee exemplaren in opdracht hadden gebouwd (verkoopprijs 2 miljoen euro), maakten ze er één om zelf mee te kunnen duiken. Met dat exemplaar kun je met twee gasten voor 120 euro naar 25 meter diepte.

Hij kan veel dieper

"De sub is getest tot 480 meter", zegt onze piloot Van Essen. "In Noorwegen ben ik tot 200 meter diep gegaan." Hij nam de sub, genaamd Drebbel, gewoon op een aanhanger mee. "Moeilijk is het besturen niet", vertelt Van Essen. "In een paar uur kun je het leren, als je een beetje gevoel hebt voor trimmen en bovendien wat technisch inzicht hebt. Onze subs zijn vrij grondstoffelijk gebouwd, mechanisch."

Dat is wel zo veilig, omdat we te maken hebben met zeewater en hoge luchtvochtigheid. Van Essen laat de ballasttanks zien. “Wil je duiken, dan doe je de klep open. De lucht loopt uit de tanks en de onderzeeër gaat naar beneden.”

Er is een sonar om de omgeving mee in kaart te brengen, een drukmeter die continu rond de 1 atmosfeer blijft, een mechanische dieptemeter, een thermometer. Het lijkt geen rocket science, totdat ik me bedenk dat ik in iets wat verdacht veel op een raket lijkt toch maar even op acht verdiepingen diep onder water zit.