© Privéfoto

nederlandse e-sporter formule 1 sauber allert van der wal
E-sports

Allert (19) is de Max Verstappen van de Formule 1-games

11 juli om 13:48
Laatste update: 11 juli om 14:29

Allert van der Wal is als eerste Nederlander gekozen om voor Formule 1-team Sauber als gamer aan de slag te gaan. Toch zul je hem niet dagenlang achter de spelcomputer zien: "Ik game veel minder dan je zou denken."

Meer dan 60.000 gamers deden mee aan het Formule 1-gamekampioenschap. Ze speelden daar het spel Formule 1 2017 op de pc, Xbox of Playstation. De beste veertig gamers mochten afgelopen weekend mee naar de Grand Prix van Engeland. Daar zouden echte Formule 1-teams e-sporters uitkiezen om onderdeel uit te maken van hun team.

Het is voor het eerst dat Formule 1-teams ook e-sporters in hun team opnemen. Op Ferrari na, hebben nu alle teams naast de gewone coureurs ook één of meerdere gamers. Max Verstappen was aanwezig om de e-sporters namens Red Bull Racing bekend te maken.

Allert hoopte van tevoren op een plekje in het team van Max Verstappen. "Dat is natuurlijk je droom als Nederlander." Het Zwitserse team Sauber koos hem uiteindelijk. "Natuurlijk ben ik daar ook heel blij mee. Je wordt niet zomaar gekozen. Meer dan de helft van de gamers ging zonder team naar huis."

Meer tijd in steken

Voor hij werd gekozen, hoorde Allert al bij de beste Formule 1-e-sporters van de wereld. Je zou denken dat hij uren achter elkaar zit te gamen om dat te bereiken, maar niets is minder waar.

"Ik doe dit spel eigenlijk nog maar sinds 2016 en game ongeveer vier tot zes uur per week." Nu hij bij een echt team zit, zal dat wel veranderen. "Ik zal er wel meer tijd in moeten steken en zorgen dat ik echt alles doe wat ik kan."

Voor nu gaat hij er nog van uit dat hij volgend jaar kan beginnen aan een hbo-opleiding, maar misschien dat dat nog verandert. "Ik heb wel gehoord dat het bij anderen echt een fulltime baan is en dat het ook wel prima verdient. Ik moet nog even afwachten waar Sauber mee komt."

Geen zin meer

Er was een tijd dat Allert wel een beetje klaar was met het spel waarin hij racet. "Ik had het te veel gespeeld en het is toch welke keer hetzelfde. Bovendien zitten er een paar foutjes in het spel die het soms frustrerend kunnen maken."

Hij kijkt dan ook uit naar de nieuwe versie van het spel. Ergens dit jaar zal Formule 1 2018 uitkomen. De races die hij zal rijden voor Sauber zullen ook in dat nieuwe spel gedaan worden. "Dat maakt het allemaal weer spannend."

Spannender dan Formule 1

E-sports wordt steeds groter. "Wat wij doen is natuurlijk minder groot dan bijvoorbeeld bij het voetbal. Toch wordt ook racen elk jaar groter en groter. Vorig jaar hadden we al een miljoen kijkers bij het kampioenschap."

Daar kijkt Allert niet van op, want Formule 1 online is volgens hem veel spannender dan Formule 1 in het echt. "Coureurs nemen online veel meer risico en mensen zijn veel meer aan elkaar gewaagd. Alle auto's kunnen even hard. Van Formule 1 wordt soms gezegd dat het saai is en dat er niet genoeg wordt geracet. Dat is online echt wel anders."

Bekijk ook het interview met profgamer Koen Schobbers, die zich inzet om van e-sports een officiële Olympische sport te maken.