Robotauto's

Uber ontslaat testchauffeurs van zelfrijdende auto's

12 juli om 10:23
Laatste update: 12 juli om 10:31

Uber heeft zo'n honderd chauffeurs van zijn zelfrijdende auto's ontslagen. Het gaat om chauffeurs in de Amerikaanse steden Pittsburgh en San Francisco. Het bedrijf wil in plaats van de 'normale' chauffeurs specialisten inzetten die de auto's controleren, besturen en ontwikkelaars van feedback voorzien.

Het taxibedrijf bevestigt aan Quartz dat het de stekker trekt uit de functie 'autonomous vehicle operator'. De ontslagen medewerkers mogen wel solliciteren naar de nieuwe functie en andere functies binnen het bedrijf.

Afgelopen mei stopte Uber al helemaal met zelfrijdende auto's in de Amerikaanse staat Arizona. Dat deed het bedrijf nadat in maart een zelfrijdende auto botste met een voetganger, die overleed na het ongeluk. Dit ongeval was voor de gouverneur van de staat aanleiding om Uber daar te verbieden nog verder te testen met zelfrijdende auto's.

Kritiek op technologie

Het dodelijke ongeval kwam Uber op veel kritiek te staan. De technologie zou niet goed werken. En er waren ook nogal wat vragen over het handelen van de bestuurder van de auto. Die had tijdens de aanrijding haar handen niet aan het stuur en keek niet naar wat er er op de weg gebeurde.

Videobeelden van het ongeluk riepen volgens de gouverneur van Arizona vragen op 'over de bekwaamheid van Uber om de testen in Arizona door te zetten'. Dat schreef hij zelfs aan de topman van Uber.

Specialisten met opleiding

Het bedrijf lijkt de kritiek te willen weerleggen door afscheid te nemen van de functie die alle autobestuurders tot voor kort hadden. Daarvoor in de plaats komen 55 specialisten.

Die specialisten moeten opgeleid zijn om auto's te testen en veel meer technische informatie kunnen geven, waar de ontwikkelaars van de auto's weer mee aan de slag kunnen.