© KPN

Fietsslot dat internet blokkeert nog dit jaar op de markt
Even niet appen

Fietsslot dat internet blokkeert nog dit jaar op de markt

16-07-2018 11:16 Laatste update: 17-07-2018 12:07

KPN introduceert binnenkort een slim fietsslot, dat al het telefoonverkeer blokkeert als de fiets in gebruik is.

Al ruim een jaar geleden presenteerde KPN in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en fabrikant AXA de Safe Lock. Dit fietsslot staat in verbinding met een app op de smartphone en blokkeert het bel-, sms- en internetverkeer op een telefoon op het moment dat de fiets van het slot wordt gehaald.

Het was de bedoeling om het slot al eind 2017 op de markt te brengen, maar het project liep flinke vertraging op. KPN meldt aan Telecompaper dat het slot nog altijd wordt ontwikkeld en dat het later dit jaar op de markt komt. De prijs is nog niet bekend. Bij de aankondiging vorig jaar werd een bedrag van 100 euro genoemd.

112 bellen

Doel van het slot is om mensen te dwingen hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Het is nog wel mogelijk om noodnummer 112 te bellen. Het slot is met name bedoeld voor bezorgde ouders van tieners, aldus VVN.

Door de internetblokkade is het ook niet meer mogelijk om Google Maps te gebruiken of muziek te streamen.

Verbod in de maak

Eén op de vijf fietsongelukken bij kinderen wordt veroorzaakt door het gebruik van de smartphone tijdens het fietsen. Het kabinet werkt momenteel aan een wetsvoorstel om appen op de fiets te verbieden.

Uit een onderzoek bleek onlangs dat slechts 51 procent van de kinderen het gebruik van smartphones in het verkeer gevaarlijk vindt.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.