Netflix groeit minder hard dan verwacht
Tegenvallende cijfers

Netflix groeit minder hard dan verwacht

16-07-2018 19:41 Laatste update: 21:51

Netflix groeit, maar minder hard dan waar het bedrijf zelf op rekende. Zowel internationaal als op de thuismarkt Amerika valt de groei van het aantal nieuwe abonnees tegen. Ook de omzet valt iets lager uit.

In het vorige kwartaalbericht rekende Netflix nog op een toename van 6,2 miljoen nieuwe abonnees. Maar de teller bleef steken op 5,2 miljoen nieuwe leden; 670.000 in de VS en ruim 490 miljoen internationaal. Daarmee komt het aantal Netflix-abonnees wereldwijd op 130 miljoen.

Met al die abonnees behaalde het bedrijf een omzet van ruim 3,9 miljard dollar. Dat is iets lager dan waarop gerekend werd, maar nog steeds een stijging van ruim 40 procent ten opzicht van vorig jaar. De winst van de videostreamingdienst steeg verder van 290 naar 384 miljoen dollar. 

Verwachtingen

Analisten rekenden al op een iets zuinigere groei en dachten dat er 5,5 miljoen abonnees bij zouden komen. 

Nu Netflix het slechter doet dan waar analisten vanuit gingen, komt er een einde aan een serie kwartalen waarin het de verwachtingen overtrof. In het vorige kwartaal steeg het aantal abonnees namelijk sterker dan verwacht, net als in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar. 

Netflix heeft de verwachtingen voor dit kwartaal ook verlaagd, maar rekent toch nog op een groei 5 miljoen abonnees. Het gros moet ook dan uit de internationale markt komen. Ook de winst zal lager uitvallen, denkt het bedrijf. 

Successen

Toch spreekt de streamingdienst van een commercieel succes en benadrukt het dat aan de aandeelhouders dat het een van de leiders is op het gebied van internet video.

Ook maakt het van de gelegenheid gebruik om de artistieke successen te benadrukken. Vorige week werd duidelijk dat Netflix in totaal 112 Emmy-nominaties kreeg, waarmee het concurrent HBO (108 nominaties) van de troon stoot.

Eigen series en films

Vorig jaar maakte Netflix bekend meer in te zetten in eigen series in films. En in het afgelopen kwartaal maakte de dienst bekend dat het dit jaar tot 8 miljard dollar investeert in die eigen content.

In het kwartaalbericht zegt het bedrijf die koers door te zetten, net als de productie van meer niet-Engels gesproken content.

Vorig week bijvoorbeeld, werd duidelijk dat er een internationale serie komt van het bekende jeugdboek De brief voor de Koning, van de Nederlandse auteur Tonke Dragt.

Streaming is populair

Dat geldt overigens voor meerdere streamingdiensten. Nederlanders kijken gemiddeld namelijk 28 minuten per dag naar diensten zoals Netflix en Videoland. 35 procent van de Nederlandse huishoudens heeft toegang tot Netflix.