In alle Spar-supermarkten kan je nu met Tikkie betalen
Tikkie

In alle Spar-supermarkten kan je nu met Tikkie betalen

17-07-2018 13:30 Laatste update: 17:55

Klanten van de Spar-supermarkten kunnen hun boodschappen nu in alle filialen betalen met de betaalapp Tikkie. "Het gaat om keuzes, gemak en het helpt ons bij nationale pinstoringen."

Deze landelijke uitrol bij volgt na een proef bij Spar University, een vestiging bij de Hogeschool Utrecht. Die werd daar in maart geïntroduceerd onder de naam Skippen. Volgens Spar was dit een succes. In Nederland telt het 240 zelfstandige winkels.

Wat dat succes precies inhoudt, is niet duidelijk. De winkelketen geeft geen cijfers over de verhouding tussen Tikkies en pin- of cashtransacties. Xandra Eikemans van Spar laat weten dat er dan ook geen cijferdoel gekoppeld is aan de Tikkie-uitrol. "Het aantal gebruikers is voor ons niet van belang. Doelstelling is om de klant keuzes en gemak te geven."

Handig bij pinstoringen

"Daarnaast helpt dit ons bij nationale pinstoringen", zegt ze, zoals vorige week gebeurde door een storing bij Maestro. "Je kunt voortaan zonder portemonnee bij Spar terecht, alleen je mobiel is voldoende." De supermarktketen werkt hiervoor samen met kassa- en betaalsysteem Centric en ABN Amro, het bedrijf achter de betaalapp. 

Tikkie is vooral bekend als app waarmee je betaalverzoekjes naar vrienden en familie kunt sturen, bijvoorbeeld om een restaurantrekening te delen. Tijdens de proef had je een speciale Spar University-app nodig.

Pin, contant of Tikkie

Erwin Binneveld, franchiseondernemer en eigenaar van negen winkels van Spar University, vertelde eerder dat deze app garantie gaf op betaling. "Bij Tikkie moet je dan nog maar hopen dat iemand overmaakt, maar bij ons moet dat wel echt", zei hij tegen RTL Z.

Maar de speciale app hoort niet bij de landelijke uitrol. Op dit moment promoot ABN de zakelijke variant van Tikkie, die het mogelijk maakt om direct geld over de maken. Woordvoerder Roland Kroes: "Je moet het zo zien: Tikkie wordt bij Spar onderdeel van het normale betaalproces. Bij de kassa kies je direct voor pin, contant of Tikkie."

Kapper en KLM

Het is dus een extra manier om te betalen als klant. Op het klantendisplay en de zelfscankassa zie je bij het afrekenen een QR-code. Deze kun je scannen met de Tikkie-app of gewoon met een QR-scanner. Vervolgens kun je afrekenen.

Spar is niet het enige bedrijf dat gebruik maakt van Tikkie, maar kleine ondernemers zoals deze sapjesbar of kappers. En ook bij KLM kun je de ABN-app gebruiken.