Toch geen belastingvoordeel voor e-bike met Veloplu
E-bike

Toch geen belastingvoordeel voor e-bike met Veloplu

17-07-2018 14:20 Laatste update: 22:50

Fietsoverkapping Veloplu komt niet in aanmerking voor belastingaftrek, omdat het niet voldoet aan de eisen.

Ondernemers kunnen voor een prikkie een elektrische fiets rijden door aanspraak te maken op een subsidieregeling. Die regeling moet het gebruik van elektrische vervoersmiddelen stimuleren. Wie een fiets met overkapping zou aanschaffen, waar de Veloplu onder leek te vallen, kwam in aanmerking voor een extra belastingaftrek. 

Maar daar steekt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de aanvragen moet beoordelen, een stokje voor. Met de Veloplu is een elektrische fiets maar voor een klein deel bedekt, zo stelt de dienst vandaag. Ook is het gevaarte afneembaar. De RVO kan zich bovendien nauwelijks voorstellen dat fietsers het grootste deel van de tijd met zo'n fietsparaplu zullen rijden.

Design Compass BV, het bedrijf achter de fietsoverkapping, adverteert juist met het vermeende fiscale voordeel. "Koop onze Veloplu voor op je elektrische fiets en krijg minimaal 800 euro subsidie. Ja, je leest het goed. Je investeert 139 euro in de Veloplu en krijgt een flinke subsidie terug voor de totale aanschaf van je e-bike voor de zaak", schrijft het bedrijf op zijn website. 

Design Compass weet van niks

Marc Jacobs van Design Compass reageert verbaasd. RTL Z moet hem vertellen dat de Veloplu niet in aanmerking komt voor fiscale aftrek. Het bericht van de RVO had hem dinsdagmiddag nog niet bereikt. 

"Ongeveer twee maanden geleden hebben wij bij de RVO gecheckt of ons fietssysteem geschikt was voor deze regeling. Wij hebben daar een schriftelijke bevestiging van gekregen", vertelt Jacobs. 

Aanvragen worden afgewezen

Volgens de RVO zijn er tientallen aanvragen binnengekomen voor een subsidie voor de Veloplu-fietscombinatie. "Deze meldingen zal de RVO afwijzen", zegt de dienst.

Wat de gevolgen zijn voor klanten is nog niet duidelijk. Jacobs wil eerst in gesprek met de RVO. Een woordvoerder van de Consumentenbond laat weten dat kopers hun geld wellicht kunnen terugvragen, als de RVO niet van standpunt verandert. "Als de voorwaarden van een bepaalde overeenkomst niet worden nageleefd, kun je die in principe laten ontbinden."