Zorgen over discriminatie

Vacaturesite biedt filteren op geloof en uiterlijk

17 juli 2018 om 16:44
Laatste update: 17 juli 2018 om 21:56

De nieuwe site Vacatureteam.nl maakt gebruik van zoekfilters als uiterlijk, geloofsovertuiging en politieke voorkeur. "We weten dat we hiermee op het randje zitten, maar zien er geen problemen in", stelt initiatiefneemster Evelien te Boekhorst.

"Ik vind dat het hele sollicitatieproces open en transparant moet gebeuren", vertelt Te Boekhorst als ze over haar nieuwe vacaturesite praat. "Werknemers vullen daarom bij ons ook een lijst met persoonlijke kenmerken in. Daar kun je ook aanvinken wat je geloofsovertuiging of politieke voorkeur is. Ja, het klopt dat werkgevers er dan in de site ook op kunnen filteren."

Dat wekt zorgen bij anti-discriminatiebureau Artikel 1 Midden-Nederland. "Er zijn uitzonderingen, maar in principe is het selecteren van je personeel op afkomst, huidskleur, geslacht, geloofsovertuiging of politieke voorkeur is in Nederland strafbaar. Ook als je het als uitzendbureau of vacaturesite doet", vertelt woordvoerder Alexander Hootsmans.

Het discriminatiebureau is verbaasd over de nieuwe site. "Dat discriminatie voorkomt bij uitzendbureaus is ons wel bekend, maar dit zou het wel heel open mogelijk maken. Het klinkt alsof ze zich niet helemaal bewust zijn van de arbeidswetten."

Ook het College voor de Rechten van de Mens deelt de zorgen van Artikel 1. "Wij kunnen op dit moment niet oordelen of wat de site doet mag of niet. Wel verbaast het ons dat ze dit soort persoonlijke dingen zo expliciet erbij laten zetten", reageert woordvoerder Barbara Bos. "Voor vrijwel alle beroepen doet het er gewoon niet toe. Een dataverzamelaar wordt niet opeens minder productief als hij een ander geloof heeft."

Te Boekhorst wuift die zorgen weg. "Ik ben ervan overtuigd dat wat wij doen mag. Het staat een werkgever vind ik vrij om zelf te bepalen wie er bij zijn of haar bedrijf werkt. Wij leggen ook geen contact voor de werkgevers; dat doen ze zelf", zegt ze. "Bovendien sluiten wij niemand buiten. Werknemers zien alle vacatures gewoon en werkgevers kunnen zelf zoeken in onze database."

'Ook voor werknemer prettiger'

Wel voegt Te Boekhorst eraan toe dat ze sommige voorkeuren van werkgevers begrijpt. "Ik weet dat er werkgevers zijn die bijvoorbeeld liever niet hebben dat een receptioniste een hoofddoek draagt tijdens haar werk. Daar kun je dan maar beter open over zijn. Dat lijkt me voor een werknemer ook prettiger. Anders ga je naar een sollicitatie waar je meteen al geen kans op maakt."

Toch wil de initiatiefneemster wel benadrukken dat haar site niet bedoelt is om op geloof te filteren. "Wat we willen bereiken is een zo goed mogelijke koppeling tussen werkgevers en werknemers. Dat is voor beide partijen fijn."

'Prettiger samenwerken'

Ze vergelijkt het met vragen naar hobby's, wat het bedrijf ook doet. "Het gaat bij sollicitaties niet alleen over diploma's, maar ook over wat voor personen je het bedrijf in haalt. Ik denk dat personen die bij elkaar passen prettiger samenwerken. Dat hoeven natuurlijk niet mensen met dezelfde overtuigingen of voorkeuren te zijn. En nogmaals: niemand is verplicht om de geloofsovertuiging in te vullen."

Toch wekt de site bij discriminatiebureau Midden-Nederland argwaan op: "We willen het graag met ze hebben over waarom ze dit doen", zegt Hootsmans.