Groene schoenen

Adidas gaat helemaal over op gerecycled plastic

adidas gaat duurzaam en gebruikt alleen nog hergebruikt plastic
19 juli om 07:09
Laatste update: 19 juli om 08:20

Adidas gaat alleen nog tweedehands plastic gebruiken. In 2024 verbruikt het bedrijf geen plastic meer.

Deze week kondigde Adidas aan vanaf 2024 geen nieuw plastic meer te gebruiken. Alle plastic in kleding, sneakers, verpakkingen, kantoren en distributiecentra is over zes jaar alleen nog gerecycled. De helft van het materiaal dat Adidas gebruikt is plastic. De ingreep scheelt 40 ton nieuw plastic per jaar.

Bovendien zullen de volgende collecties nu al voor meer dan 40 procent uit gerecycled plastic gemaakt zijn. Met voorop de Parley-schoenen, die zijn gemaakt van plasticafval dat uit de zee is gevist.  

Plastic afval scheiden blijft achter

We verzaken momenteel wereldwijd met het recyclen van plastic. Een schamele 14 procent van het plastic wordt als gescheiden afval ingezameld. Bij papier is dat 58 procent, staal en ijzer worden voor 90 procent hergebruikt.   

Grote bedrijven zetten nu de verandering in gang, waarna hun concurrenten wel moeten volgen. Zo zetten Starbucks en McDonald’s een stap met het vervangen van plastic rietjes. LEGO wordt vanaf 2030 plantaardig.

IKEA

Maar de grootste stap, vergelijkbaar met die van Adidas, wordt gezet door IKEA. Eind volgend jaar is er geen wegwerpplastic meer bij de Zweedse meubelgigant en vanaf 2030 is het meubelbedrijf geheel circulair en klimaatpositief.