Ocean Cleanup zet nu in op bewegende Pac Man
Plastic soep

Ocean Cleanup ruimt zee op met bewegende 'Pac-Man'

23 juli om 11:33
Laatste update: 23 juli om 14:57

The Ocean Cleanup gaat in het definitieve ontwerp van zijn opruimsysteem gebruikmaken van een systeem dat vrij over de oceaan beweegt.

"De weg van idee naar uitvoering is nooit een rechte lijn", twitterde Boyan Slat, de bedenker van The Ocean Cleanup, dit weekend. Slat, die de afgelopen jaren miljoenen ophaalde bij bedrijven en rijke weldoeners met zijn plannen om de plastic soep in de oceanen op te ruimen, is afgestapt van een eerder plan waarbij het opruimsysteem op een vaste plaats zou liggen.

In plaats daarvan kiest The Ocean Cleanup nu voor een Pac-Man-achtige installatie die zich voortbeweegt met hulp van wind- en golfkracht.

Deze zomer

Het nieuwe systeem maakt gebruik van het feit dat de U-vormige mond die het plastic uit het water filtert, aan het wateroppervlak sneller beweegt dan het plastic. De vrij bewegende constructie maakt de opruim-installatie minder kwetsbaar voor stormen. Bovendien maakt het nieuwe plan "een snellere schoonmaak tegen lagere kosten mogelijk", schrijft The Ocean Cleanup in een toelichting.

"Het in elkaar zetten is eerder dit jaar begonnen. Daarmee liggen we op schema om 's werelds eerste opruimsysteem nog deze zomer te kunnen inzetten", stelt The Ocean Cleanup. Slat verwacht volgende week bekend te kunnen maken wanneer het definitieve ontwerp precies in gebruik zal worden genomen. 

Sinds 2014

The Ocean Cleanup werkt al sinds 2014 aan een speciale technologie om de wereldzeeën grote hoeveelheden drijvend plastic te verlossen.

Volg Bright

Like ons op Facebook.

Volg ons op Twitter en Instagram.

En subscribe je op ons YouTube-kanaal.