© Defense Distributed

Amerikanen mogen blauwdrukken 3D-print-wapens delen

Amerikanen mogen blauwdrukken 3D-print-wapens delen

19-07-2018 07:02 Laatste update: 07:02

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft besloten dat Amerikanen 3D-print-ontwerpen van dodelijke wapens mogen delen.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had het delen van 3D-printblauwdrukken van wapens in 2013 verboden. Dat gebeurde kort nadat de open-source organisatie Defense Distributed als eerste een volledig 3D-geprint kunststof vuurwapen afvuurde.

Defense Distributed zette het ontwerp van het pistool online en in korte tijd werd dat ruim 100.000 keer gedownload.

Recht om wapen te dragen

De verspreiding van het ontwerp zou in strijd zijn met de Amerikaanse regels voor het exporteren van wapens. Daarom dwong het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de organisatie om de ontwerpen offline te halen.

Defense Distributed klaagde het ministerie daarna aan. Het verbod zou in strijd zijn met de eerste twee amendementen van de Amerikaanse grondwet: vrijheid van meningsuiting en het recht om een wapen te dragen.

Terug online

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft besloten dat burgers de technische data over wapens mogen gebruiken, bespreken en reproduceren, meldt de BBC. Defense Distributed is van plan om zijn eerder verboden ontwerp op 1 augustus weer op zijn website aan te bieden.

Inmiddels zijn 3D-printers tot veel meer in staat dan in 2013. Het is mogelijk geavanceerdere pistolen en geweren te printen. Critici vrezen voor 'ghost guns', ongeregistreerde vuurwapens die zonder medeweten van de overheid worden gemaakt en verspreid.