Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 9
Hands-on

Eerste indruk: Samsung Galaxy Note 9

09-08-2018 19:21 Laatste update: 10-08-2018 06:37

Samsung heeft zijn nieuwe smartphone Galaxy Note 9 aangekondigd. Het toestel heeft onder andere een grotere accu en een verbeterde styluspen. Bright had de Note 9 al kort in handen. Merijn Doggen vertelt je erover in deze video.

Lees ook: Hitgame Fortnite nu ook op Android, eerst bij Samsung

Na de Galaxy S9 van eerder dit jaar is ook de Galaxy Note 9 vooral aan de binnenkant van het toestel een stap vooruit. Aan de buitenkant lijkt de Note 9 veel op zijn voorganger Note 8. Toch is het toestel op bijna elk vlak sneller en beter geworden, stelt Samsung.

De batterijduur zou langer zijn geworden. De Note 9 zou de hele dag meegaan, ook al wordt het toestel voor games, films of multitasking gebruikt. De Note 9 heeft een batterij met een capaciteit van 4000 mAh. Ter vergelijking: de Note 8 had 3300 mAh als accucapaciteit. De Note 9 heeft een octacore Exynos-chip, die wordt gekoeld door een Samsung zelfontwikkeld systeem. Gecombineerd met kunstmatige intelligentie zegt Samsung dat de Note 9 zo altijd de meeste kracht geeft waar nodig en tegelijkertijd zoveel mogelijk energie bespaart voor een lange batterijduur.

Dubbele camera

De Note 9 heeft net als zijn voorganger een dubbele camera aan de achterkant, dit keer voorzien van een verstelbaar diafragma. Dat introduceerde Samsung eerder dit jaar bij de Galaxy S9. Bij weinig licht gaat het diafragma automatisch verder open, zodat de camera in het donker beter presteert.

Net als bij de S9 zit de vingerafdrukscanner bij de Note 9 onder de camera, niet er naast. Dat moet vette vingers op de dubbele lens voorkomen.

Het waterdichte toestel heeft een 6,4 inch superamoled-scherm en heeft een 8 megapixel frontcamera. 

S Pen als afstandsbediening

Het bekende styluspennetje ontbreekt ook niet en heeft bij de Galaxy Note 9 een nieuwe functie gekregen. Naast dat je er mee kan tekenen en schrijven op het scherm, is het nu ook een afstandsbediening.

De S Pen van de Note 9 is bijvoorbeeld te gebruiken als sluiterknop voor de camera, om video's te starten en te pauzeren of als clicker bij presentaties. Later dit jaar krijgen ook app-ontwikkelaars toegang tot de functionaliteit van de styluspen.

Twee versies

De Note 9 heeft standaard 128 GB opslagruimte, dubbel zoveel als de Note 8. Het standaardmodel heeft 6 GB werkgeheugen. Er is ook een versie met 512 GB opslagruimte en 8 GB werkgeheugen. Beide modellen kunnen worden uitgebreid met microSD-kaarten van maximaal 512 GB, waardoor de veeleisende gebruiker een Note 9 met in totaal 1 terabyte opslagruimte kan hebben.

De Note 9 verschijnt in Nederland in de kleuren Ocean Blue, Midnight Black en Lavender Purple. Het blauwe model wordt geleverd met een een gele S Pen.

De Note 9 is te koop vanaf 999 euro. De versie met 512 GB opslagruimte kost 1.249 euro. Het toestel is vanaf nu vooruit te bestellen en is vanaf 24 augustus beschikbaar.

Fortnite op Galaxy-toestellen

Samsung kondigde ook aan dat gebruikers van zijn Galaxy-apparaten de komende vier dagen exclusief de langverwachte Android-versie van de populaire game Fortnite kunnen spelen. Samsung werkt hiervoor samen met Fortnite-maker Epic, dat voor het aanbieden van de game hiermee de Google Play Store omzeilt.

De Android-versie van Fortnite werkt op de smartphones Galaxy S9, S8, Note 8 en Note 9, en de tablets Tab S3 en S4. Gebruikers van de Galaxy Note 9 en de tablet Tab S4 krijgen in Fortnite ook een speciale Galaxy-skin.

Strijd met Huawei en Apple

Samsung is de grootste smartphonefabrikant ter wereld met een marktaandeel van 21 procent. Het Chinese Huawei zit het Zuid-Koreaanse bedrijf op de hielen en heeft nu een marktaandeel van 16 procent. Huawei wist daarmee in het vorige kwartaal Apple voor het eerst van de tweede plek te stoten. Apple heeft 12 procent marktaandeel.

Samsung zag zijn marktaandeel vorig kwartaal flink dalen door de matige verkoop van de Galaxy S9.

Slimme speaker met Spotify

Samsung liet na de presentatie van de Note 9 ook voor het eerst zijn slimme speaker Galaxy Home zien. De spraakgestuurde luidspreker moet een concurrent worden voor de HomePod van Apple, de Google Home- en Amazon Echo-speakers. De Galaxy Home heeft een rond design, staat op drie poten en beschikt over een AKG-speaker. Het apparaat heeft acht ingebouwde microfoons en werkt met de spraakassistent Bixby.

Samsung kondigde een samenwerking aan met Spotify, zodat gebruikers van de Galaxy Home muziek van de streamingdienst kunnen afspelen. Over de prijs en de beschikbaarheid van de slimme speaker is nog niets bekend.

Lees ook:

Fortnite voor Android verschenen, eerst bij Samsung

Samsung lanceert nieuwe smartwatch Galaxy Watch