© Daniel Benavides, Creative Commons

'Amazon wil YouTubers met miljoenen naar Twitch lokken'
Stream-oorlog?

'Amazon wil YouTubers met miljoenen naar Twitch lokken'

16-08-2018 11:01 Laatste update: 12:28

Amazon wil van de streamingdienst Twitch meer een algemene videosite maken en probeert populaire videomakers bij YouTube weg te kapen.

Dat meldt Bloomberg op basis van meerdere YouTubers waar Twitch contact mee heeft opgenomen. Twitch is momenteel de populairste dienst waarmee gamers live het spelen van games uitzenden. Het bedrijf werd in 2014 door Amazon overgenomen voor 970 miljoen dollar.

Nu zou Amazon van Twitch meer willen maken dan een site voor alleen gamers. De dienst zou populaire YouTubers exclusieve contracten aanbieden, soms zelfs van meerdere miljoenen dollars. Twitch zou onder meer contact hebben gehad met acteur Will Smith, die zijn leven in een wekelijkse vlog vastlegt en miljoenen kijkers trekt. Ook lifestyle-vlogger Gigi Gorgeous zou door Twitch benaderd zijn.

Meer dan gamevideo's

Het is niet voor het eerst dat Twitch probeert om zijn publiek breder te trekken dan alleen gamers. In 2015 startte de site een onderdeel voor het livestreamen van creatieve bezigheden zoals koken en schilderen. Toen werden dagenlang schilderlessen van Bob Ross uitgezonden.

Twitch is nu echter nog veel kleiner dan YouTube. Volgens marktanalist ComScore had YouTube in juni op desktops 139 miljoen unieke kijkers, Twitch had er 11 miljoen. Twitch zou vooral YouTubers willen verleiden die ontevreden zijn over de koers van YouTube.

YouTube-schandalen

Eerder dit jaar greep YouTube pas laat in bij een video van de populaire vlogger Logan Paul die lachend naast een zelfmoordslachtoffer ging staan en stonden complotvideo's dagenlang in de lijst trending video's. YouTubers die met de site hun geld verdienen vrezen voor de gevolgen van dergelijke schandalen. YouTube zou vloggers die door Twitch benaderd zijn ook weer met een tegenbod hebben benaderd.

Kijk ook: Op bezoek bij Nysira, de populairste Nederlandse Twitch-streamer

Volg ook het Bright YouTube-kanaal