game gamelaptop gamen laptop Bright stuff Razer Blade 15
Gamelaptops

Bright Stuff: Razer Blade 15

20 augustus 2018 om 18:22
Laatste update: 26 augustus 2018 om 18:46

De Razer Blade is de mooiste gamelaptop van dit moment, met een groot trackpad, strakke behuizing en dunne schermranden.

De Razer Blade 15 is met zijn ontwerp een klasse apart. Je zou het apparaat bijna aanzien voor een pikzwarte MacBook Pro en dat is zeker voor een krachtige gamelaptop een compliment. Alleen het kleurrijk lichtgevende toetsenbord, de gifgroene usb-poorten en idem logo op de achterkant verraden dat je met een apparaat voor gamers te maken hebt.

De aluminium behuizing voelt solide, het scharnier draait soepel en de schermrand is prachtig dun. De speakergrills zijn mooi uitgebalanceerd, en het soepele trackpad is het grootste dat we ooit op een Windows-laptop zagen. Dat oog voor detail in een ingetogen jasje maakt de Razer Blade 15 de meest geschikte laptop om ook los van gamen te gebruiken.

Hij is solide genoeg om dag in dag uit gedachteloos in een tas te gooien, een prima toetsenbord, zij het met een wat ondiepe toetsaanslag en een behuizing die geen moment meeveert. Bij school- of kantoorwerk met wat browsen, typen en mailen is de batterijduur ook uitstekend. Razer belooft 6 tot 8 bij licht gebruik, en aan die zes uur komen wij in de praktijk ook wel. Voor een gamelaptop is dat uitstekend.

Is dit dan wel een echte gamelaptop? Jazeker: de Blade 15 heeft een rappe 2,2 GHz 6-core Intel Core i7-8750H, met een Turbo Boost tot 4,1 GHz en 16 GB ddr4 2667MHz werkgeheugen, uitbreidbaar naar 32 GB. Wij testten het exemplaar met 1080p 144Hz-scherm, dat iets duurder is dan de instapversie met 60Hz-scherm. De Razer Blade 15 is er met Nvidia GTX 1060 en GTX 1070, allebei in zogenoemde Max-Q-uitvoering. Dat betekent: iets minder krachtig, daardoor iets minder heet met als gevolg minder loeiende ventilators.

Alsnog loeien de ventilatoren van de Blade 15 behoorlijk. Niet gek: wie zich vermomt als een normale laptop heeft ook minder ruimte voor ventilatoren en luchtroosters. Het geloei is zeker niet hinderlijk luid, en de laptop blijft op alle stukken die je tijdens het spelen aanraakt koel. Ondertussen speelden we games als DOOM zonder problemen op de allerhoogste instellingen op 60 beeldjes per seconde.

De combinatie mooi, draagbaar en krachtig maakt de Razer Blade 15 wel vrij duur. Dezelfde hardware in een minder jasje kost al snel een paar honderd euro minder. De versie met Nvidia GTX 1060 en 144Hz-scherm die wij testten kost 2250 euro, het model met GTX 1070 kost 2500 euro. Dat is duur, maar gezien wat je krijgt niet onredelijk duur.

Pluspunten:Minpunten:
  • Het mooiste ontwerp
  • Dunne, stevige behuizing
  • Snelle prestaties
  • Groot trackpad
  • Uitstekende batterijduur
  • Hardware prima zelf te upgraden
  • Hoge prijs
  • Vrij luidruchtig
  • Relatief zwaar voor zijn formaat

Check Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden