Apple-event

Namen nieuwe iPhones uitgelekt

iphone xs nieuwe iphones apple nederland event 12 september
1 september 2018 om 10:01
Laatste update: 12 september 2018 om 18:43

Apple heeft de iPhone XS, XS Max en XR aangekondigd.

Update: Apple kondigt nieuwe iPhones aan

Apple presenteert vanavond drie nieuwe iPhones: twee toestellen met een OLED-scherm van 5,8 en 6,5 inch en een goedkoper model met een 6,1 inch LCD-scherm.

Via de website van Apple zijn woensdag ook de namen van de nieuwe iPhones uitgelekt. De 5,8 inch iPhone X-opvolger zou 'iPhone XS' gaan heten, de grotere versie zou de naam 'iPhone XS Max' dragen en het goedkope model zou als 'iPhone XR' door het leven gaan.

De site 9to5Mac publiceerde onlangs al afbeeldingen van de twee nieuwe high-end iPhones met een gouden kleur. Ook van de dummy's van het model met een 6,1 inch LCD-scherm lekten al foto's uit.

De nieuwe iPhones zouden in de tweede helft van september in de eerste landen op de markt komen. Nederland hoort sinds een aantal jaar bij die eerste landen. Vaak zijn de iPhones vooruit te bestellen vanaf de vrijdag van de week van de presentatie, in dit geval vrijdag 14 september.

Drie nieuwe iPhones

Bloomberg-journalist Mark Gurman vatte onlangs samen wat zijn doorgaans betrouwbare bronnen zeggen over de aanstaande Apple-producten. Ook de bekende analist Ming-Chi Kuo heeft allerlei details over de nieuwe iPhones gemeld, mede op basis van gegevens van toeleveranciers van Apple. De informatie komt overeen met die van Bloomberg.

De toestellen gaan eruit zien zoals de iPhone X, dus met een notch, een inkeping bovenin het scherm. Bijzonder is dat de twee grote smartphones ruimte krijgen voor een tweede simkaart. Dat is voor het eerst in een iPhone. Ook krijgen de 5,8 en 6,5 inch OLED-iPhones een optie voor 512 GB opslag, aldus Kuo. Het is niet duidelijk of de dual-sim-versies wereldwijd beschikbaar komen, of alleen in landen waar dergelijke telefoons populair zijn, zoals in veel landen in Azië.

Kleuren

De 6,1 inch 'budget'-iPhone komt in verschillende kleuren, waarschijnlijk grijs, wit, donkerblauw, rood en oranje. Naar verwachting krijgt de goedkope variant zijkanten van aluminium. De achterkant van het toestel zou net als bij alle nieuwe iPhones van vorig jaar van glas zijn, om draadloos opladen mogelijk te maken. Van de 5,8 en 6,5 inch 'iPhone XS' zou er ook een nieuwe gouden variant komen.

De goedkope iPhone zou een enkele camera met 12 megapixel op de achterkant krijgen, terwijl de twee duurdere modellen een dual-camera van 12 megapixel zouden krijgen. De accucapaciteit van het budgetmodel zou minder zijn dan die bij de andere twee iPhones.

Bediening en Face ID

Bij gebrek aan een fysieke thuisknop zouden alle nieuwe iPhones dezelfde besturing als de iPhone X krijgen, zoals vegen om terug te gaan naar het thuisscherm en onder in beeld vegen om snel tussen apps te wisselen.

Met het verdwijnen van de TouchID-vingerafdrukscanner krijgen alle nieuwe modellen ook de gezichtsherkenning Face ID voor het ontgrendelen van de telefoons. Daarmee kunnen alle nieuwe toestellen ook de bewegende Animoji gebruiken, die je vanaf iOS 12 ook van je eigen gezicht kan maken. Voorlopig kiest Apple er niet voor om een vingerafdrukscanner in het scherm te verwerken, zoals enkele andere fabrikanten al hebben gedaan.

De nieuwe iPhones zouden alledrie werken met de A12-chip. Volgens Kuo krijgen de nieuwe iPhones nog geen ondersteuning voor de stylus Apple Pencil. Samsung levert bij de nieuwe Galaxy Note 9 wel een styluspen.

'3D Touch verdwijnt'

In een memo naar aandeelhouders schreef Barclays-analist Blayne Curtis recent dat sommige nieuwe iPhones dit jaar zonder 3D Touch worden geleverd. Tel daar de voorspelling van Apple-lekker Ming-Chu Kuo over de budget-iPhone bij op en de verwachting is dat er geen enkele iPhone uitkomen met deze virtuele rechtermuisknop voor de smartphone.

Dat zou opvallend zijn: ook in iOS 12 zitten nog erg veel extra functies verstopt onder een extra harde druk op een knop op het scherm. Het zou daarom aannemelijker zijn dat 3D Touch alleen bij het goedkopere model verdwijnt, en dat de twee dure modellen nog wel een drukgevoelig scherm krijgen.

ProMotion-schermen

Mogelijk voegt Apple aan de toestellen ook een ProMotion-scherm toe. Die schermen zitten al in de iPads Pro en geven beelden weer met een verversingssnelheid van maximaal 120Hz. Dat is een dubbel zo hoge beeldverversing dan op huidige iPhones, waardoor alles vlotter aanvoelt.

De ProMotion-schermen van de iPad Pro stemmen zich steeds af op de juiste beeldsnelheid: bij games naar 60 of 30Hz, bij films naar 24Hz. Vorig jaar kregen de nieuwe iPhones al het True Tone-scherm dat eerder op de iPad Pro werd geïntroduceerd.

AirPods, iPad Pro's, Apple Watch

Naast de nieuwe iPhones zou Apple nog meer nieuwe producten kunnen gaan aankondigen. Zo worden er binnenkort nieuwe versies van de draadloze AirPods-oordoppen en de iPad Pro verwacht.

Bovendien lekte er al veel informatie uit over een nieuwe Apple Watch met een groter scherm met dunnere randen. Ook kan de nieuwe Apple Watch meer informatie op het scherm tonen door een hogere schermresolutie.

Waarschijnlijk komt Apple ook met een oplaadmat waarmee zowel de iPhone als de Apple Watch draadloos zijn op te laden. De AirPower, die drie apparaten tegelijk kan opladen, werd al in juni 2017 door Apple aangekondigd, maar is nog altijd niet verkrijgbaar.

Apple maakt wellicht ook bekend in welke nieuwe landen de HomePod-speaker op de markt komt.

Bright.nl is op uitnodiging van Apple aanwezig bij het event in Californië.

Volg de updates via Facebook en Twitter en subscribe je op het Bright YouTube-kanaal.