© Lightyear

Nederlands Lightyear: wij maken meest aerodynamische auto
Auto op zonne-energie

Nederlandse startup maakt 'meest aerodynamische auto'

31 augustus 2018 om 10:39
Laatste update: 31 augustus 2018 om 21:28

De Nederlandse autobouwer Lightyear claimt de meest aerodynamische productieauto ooit te hebben ontworpen.

Lightyear ontwikkelt een elektrische gezinsauto met zonnepanelen op het dak: de Lightyear One. De zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat de auto veel minder vaak hoeft te worden opgeladen. Volgens Lightyear hoeft de auto, die een actieradius krijgt van 800 kilometer, bijvoorbeeld “vrijwel de gehele zomer niet meer aan een laadpaal”.  

Om het energieverbruik van de auto te beperken, probeert Lightyear het voertuig zo aerodynamisch mogelijk te maken. “Uit de huidige simulaties blijkt dat dit de meest aerodynamische productieauto op de markt zal worden”, stelt het bedrijf nu in een persbericht.

“De laatste testen wijzen uit dat de Cw-waarde, een maat voor de luchtweerstand, onder de 0,20 komt te liggen.” Daarmee doet het bedrijf het naar eigen zeggen aanmerkelijk beter dan de concurrentie. “De tien beste Cw-waardes liggen nu tussen de 0,24 en 0,26.”

Ontwerp nog geheim

Lightyear onthult het uiterlijk van de auto nog niet. "Dat doen we pas volgend jaar. Als we het te vroeg openbaar maken, kunnen andere fabrikanten ons proberen te kopiëren", vertelt Lightyear-ceo Lex Hoefsloot aan Bright. "Daarom maken we het ontwerp pas bekend als de uitlevering van de eerste auto's dichterbij komt."

Wie de auto wil kopen, kan hem op het kantoor van het bedrijf Eindhoven wel al bekijken. Hoefsloot: "Je moet dan wel eerst je mobiele telefoon inleveren, zodat er geen foto's uitlekken." 

TU Eindhoven

Lightyear werd opgericht in 2016 door vijf voormalige studenten van de Technische Universiteit Eindhoven die eerder twee zonneauto’s hadden ontworpen voor de World Solar Challenge: de Stella (2013) en de Stella Lux (2015).

Het bedrijf, dat is gevestigd op de Automotive Campus in Helmond en meer dan zeventig werknemers in dienst heeft, wil zijn eerste auto’s in 2020 leveren. De startup zei eerst dat de auto in 2019 al op de markt zou komen, maar die planning is niet gehaald. De Lightyear One is verkrijgbaar vanaf 119.000 euro.

Lees meer over:

Deel via