Waterbesparend

Met dit opzetstuk voor je kraan verbruik je minder water

opzetstuk kraan water besparen waterbesparende sproeikop ikea
4 september 2018 om 19:17
Laatste update: 5 september 2018 om 07:05

Twee jaar nadat de Zweedse startup Altered zijn waterbesparende kraan op de markt bracht na een Kickstarter-campagne, komt het product op de markt voor een groot publiek. Ikea en Altered slaan de handen ineen.

In de loop van volgend jaar ligt er een variant op het Altered opzetstuk in de schappen van Ikea. De sproeikop gaat Misteln heten en kost 5 euro. 

De Misteln heeft twee standen. Een stand verstuift het water, daarmee bespaar je volgens het bedrijf 98 procent water ten opzichte van gewone kranen. Met de andere stand wordt het water gesproeid en dat bespaart 85 procent. 

Het opzetstuk draagt volgens Ikea bij aan een belangrijke missie. Het bedrijf wil vanaf 2020 minder water verbruiken in productieprocessen en de toegang tot schoon drinkwater verbeteren. 

 

Douchen, toiletbezoek, kleding wassen

Nederlanders verbruiken gemiddeld 119,2 liter water per persoon per dag, volgens de meest recente periodieke monitor Waterverbruik thuis, uit 2016. Een beperkt deel daarvan komt uit de keukenkraan. Vooral douchen, toiletbezoek en het wassen van kleding zorgen voor veel waterverbruik.