fifa 19 kansspel lootboxes gokken onderzoek ultimate team illegaal fifa18
Kansspelwet

Belgische Justitie start onderzoek naar FIFA 18

11 september 2018 om 09:16
Laatste update: 11 september 2018 om 16:33

De Belgische Openbaar Ministerie doet onderzoek naar gameproducent EA vanwege het gebruik van lootboxes in de voetbalgames FIFA 2018 en 2019. Daarmee zou EA de kansspelwet overtreden.

Met zogeheten lootboxes kopen gamers virtuele schatkisten waarvan ze van tevoren niet weten wat er precies in zit. Het kunnen waardevolle wapens of personages zijn, maar het kan ook waardeloos zijn. Deze virtuele schatkisten kunnen worden doorverkocht. Volgens de Belgische Kanspelcommissie staat dit gelijk aan gokken, waardoor de gamemakers de kansspelwetgeving overtreden. 

Eerder waarschuwde de Belgische Kanspelcommissie game-makers Blizzard (Overwatch), Valve (onder meer Counter Strike) en EA (FIFA) voor het illegaal aanbieden van deze lootboxes. Blizzard en Valve pasten hun games aan, maar EA heeft tot nu toe geen actie ondernomen, zo meldt de Vlaamse omroep VRT.

Bij FIFA is het mogelijk om een Ultimate Team-lootbox te kopen. Daarin kunnen waardevolle spelers zitten, maar ook tweederangs voetballers. Het strafrechtelijk onderzoek kan leiden tot hoge boetes of zelfs een verkoopverbod van de game. 

Nederlandse Kansspelautoriteit

Ook in Nederland is het niet toegestaan om lootboxes in games aan te bieden. De Kansspelautoriteit heeft game-aanbieders gewaarschuwd en de tijd gegeven om hun games aan te passen. FIFA biedt ook in Nederland nog steeds de boxes aan.

In oktober gaat de Kansspelautoriteit in gesprek met bedrijven uit de game-sector over het tegengaan van gokelementen in games.  De autoriteit wil onder meer bespreken of het zin heeft om games en kansspelen strikt te scheiden. Ook wordt een mogelijke beperking op reclame voor games met gokelementen besproken, een leeftijdsclassificatie en meer voorlichting.