Door fout in iOS lopen iPhones en iPads vast

17 september 2018 om 10:05
Laatste update: 17 september 2018 om 12:18

Een onderzoeker heeft een fout in het besturingssysteem iOS van Apple gevonden. Door op een bepaalde link te klikken, lopen iPhones en iPads vast, waardoor ze opnieuw opgestart moeten worden.

Het gaat om een link waar een zogeheten CSS-code in zit verwerkt. Doorgaans wordt CSS-code gebruikt om het ontwerp van een site op te bouwen, maar in dit geval zorgt het voor een informatie-overload voor iOS-apparaten. Hierdoor kan het apparaat niet meer functioneren en moet het opnieuw worden opgestart.

Dat heeft de Duitse onderzoeker Sabri gemeld op Twitter. Hij heeft Apple ingelicht voordat hij de bug naar buiten bracht.

Ook voor Mac

De fout komt niet alleen voor op de iPhone en de iPad, maar ook op Macs. Als er op een laptop of computer op de link wordt geklikt, loopt het tabblad vast. Dit geldt overigens wel alleen voor de Safari-browser.

Als de CSS-code iets wordt aangepast, kan een Mac wel helemaal vastlopen, laat Sabri weten aan ZDNet.

Nog geen reparatie

Apple laat weten de bug te onderzoeken en heeft nog geen oplossing gereed. Vanavond wordt het nieuwe iOS 12 gelanceerd en het is niet duidelijk of de bug daar ook nog voorkomt.