Elon Musk toont nieuw SpaceX-ontwerp BFR
To the ? and back

Elon Musk toont nieuw ontwerp van SpaceX-raket

18 september 2018 om 14:55
Laatste update: 19 september 2018 om 06:02

Ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft een nieuw ontwerp van de Big Falcon Rocket gepresenteerd. De raket kan een zwaardere lading meenemen.

Tijdens een persconferentie kondigde SpaceX niet alleen aan dat het in 2023 een Japanse miljardair een rondje om de maan laat vliegen, het bedrijf presenteerde ook een nieuw ontwerp van de grote BFR-raket. Het is volgens The Verge de derde keer dat het ontwerp van de BFR wordt aangepast.

Met het nieuwe design is de BFR 118 meter lang. Dat is 6 meter langer dan de Dom in Utrecht hoog is. Na de lancering valt de staart van de BFR af en blijft het Big Falcon Spaceship (BFS) over. Daar is ruimte voor meer dan honderd personen. De BFR kan in totaal meer dan 100 ton tillen. Er moet dan wel in de lucht worden bijgetankt. 

'Interplanetair transportsysteem'

Ook zijn er meer raketaandrijvingen in het ontwerp gekomen: 31 in de lanceringsraket en dan nog zeven voor de aansturing in de ruimte. Volgens Musk is het doel een 'interplanetair transportsysteem om van de aarde overal in het zonnestelsel te komen'.

Eerste ruimtetoeristen

De eerste ruimtetoerist van SpaceX is de Japanse miljardair Yusaku Maezawa. Hij wil in 2023 een rondje om de maan gaan vliegen, samen met een half dozijn aan kunstenaars en muzikanten.

Eind 2019 moet een gedeelte van de BFR voor het eerst getest gaan worden in de ruimte, om vanaf 2022 voor de eerste keer naar Mars te gaan. Maar zoals Musk zelf zegt: "We zijn er absoluut niet zeker van. We zijn ook behoorlijk onzeker geweest over vorige lanceringsdata. Als ik een soort glazen bol had, zou ik heel graag willen weten hoe lang dingen duren."

Bekijk de persconferentie