Kinderen omzeilen nu al kinderslot iOS 12 schermtijd screen time
Schermtijd

Kinderen verzinnen trucs om iOS-kinderslot te omzeilen

27 september 2018 om 12:38
Laatste update: 28 september 2018 om 05:59

iOS 12 is nog geen twee weken uit, en kinderen hebben al manieren gevonden om het nieuwe kinderslot te omzeilen.

Met iOS 12 introduceerde Apple een veelgevraagde functie: meer controle voor ouders. Met de functie Schermtijd kunnen gebruikers zien hoeveel tijd ze aan welke apps besteden en per app een tijdslimiet instellen. Bijvoorbeeld 30 minuten per dag Instagram, en drie kwartier Fortnite. Voor volwassenen is de functie vooral een hulpmiddel voor zelfdiscipline, maar voor kinderen gaan apps onverbiddelijk op slot. Zo lang ouders de code hebben, betekent tijd om ook echt tijd om.

Althans, in theorie. Want ontzeg een kind zijn telefoongebruik, en hij wordt zo gewiekst als een hacker. Neem bijvoorbeeld de 7-jarige zoon van deze Reddit-gebruiker. De ouder had al een vermoeden dat zijn zoontje iets langer op de iPad speelde dan was ingesteld. Wat bleek: als de tijdslimiet van zijn normale spelletjes op was, ging hij de App Store in.

Want hoewel het downloaden van nieuwe games zonder toestemming niet mogelijk is, kan dat wel met spelletjes die ooit gedownload en daarna verwijderd zijn. Een maas in de functie: voor die oude spelletjes is immers geen limiet ingesteld, en voor opnieuw downloaden is geen toestemming nodig. Het is overigens wel mogelijk om de App Store ook volledig voor kinderen te blokkeren.

Kinderen denken overal aan

Het kan nog slimmer: op het forum van Apple klaagt de ouder van een 13-jarige. Binnen twee minuten nadat haar tienerzoon zijn iPhone met kinderslot kreeg, had hij al een manier gevonden om de beperkingen te omzeilen. Hij veranderde simpelweg de datum en tijd van zijn telefoon naar een moment waarop het kinderslot niet was ingeschakeld en voilà: onbeperkt elke app gebruiken.

Weer een andere ouder op Reddit meldt hoe zijn zoon de YouTube-blokkade omzeilt door de video's naar zijn eigen iMessage te sturen. De video's kunnen worden afgespeeld binnen iMessage, en zijn ouders kunnen die app niet blokkeren omdat ze hem via iMessage willen bereiken.

Inmiddels zijn er op Reddit bijna 500 comments van ouders met vergelijkbare voorbeelden. Hoewel de iOS-functie schermtijd voor jongere kinderen misschien nog toereikend is, lijkt vooral voor tieners maar één oplossing waterdicht: de telefoon gewoonweg afpakken.