2 jaar later

Waar blijven Tesla's zonnepaneel-dakpannen?

tesla zonnepanelen zonnecellen dakpannen solar roof
27 september 2018 om 15:00
Laatste update: 27 september 2018 om 15:02

Bijna twee jaar geleden kondigde Tesla dakpannen met onopvallend ingebouwde zonnecellen aan. Waar blijven ze?

In oktober 2016 presenteerde Tesla-topman Elon Musk trots zijn zonnepanelen. Musk stond in een typische Amerikaanse suburb tussen huizen met allemaal andere dakpannen. Allemaal onzichtbaar voorzien van zonnecellen. De panelen zijn sinds mei 2017 te bestellen, tegen een vooruitbetaling van 1000 dollar.

Maar hoe zit het twee jaar na de onthulling eigenlijk met de dakpannen? CNBC maakte een inventarisatie, en concludeert dat er nog maar nauwelijks huizen zijn met de Tesla-pannen op het dak. In augustus stipte Musk de Solar Roof-panelen kort aan na de bekendmaking van de Tesla-kwartaalcijfers. Toen sprak hij van "enkele honderden woningen" die van de dakpannen waren voorzien.

Pas 12 huizen voorzien

Maar dat bleek later ook te gaan om huizen waarbij het dak nog maar deels was geïnstalleerd. Eind mei 2018, een jaar na de verkoopstart, waren er pas 12 huizen volledig aangesloten, meldde Reuters onlangs.

Eén van de gelukkigen die de pannen al op zijn dak heeft, zegt tegen CNBC dat het installeren een team van tien tot vijftien installateurs twee weken heeft gekost. Het huis van de man zou vooral gekozen zijn omdat het vlakbij het hoofdkwartier van Tesla ligt.

Musk gaf de schuld van de vertraging aan de noodzaak voor meer tests. De topman wil er zeker van zijn dat de dakpannen zeker dertig jaar op het dak kunnen blijven liggen, voordat hij ze bij consumenten laat installeren. Tesla verwacht dat het de installaties van zijn dakpannen in 2019 zal kunnen opschalen.