Ikea trådfri stekkerdoos stekker plug
Review

Getest: slimme stekkerdoos van Ikea is nog geen aanrader

2 oktober om 16:55
Laatste update: 2 oktober om 16:56

Ikea heeft al langer slimme lampen in zijn TRÅDFRI-lijn, maar nu heeft de Zweedse winkelketen daar ook een stekkerdoos aan toegevoegd. Bright testte hem en ziet nog minpunten.

Ikea maakt het je makkelijk als je wilt beginnen met slimme verlichting. Of eigenlijk vooral: goedkoop. Voor €6,99 koop je al een lampje dat aan te sturen is met een afstandsbediening en met de hub erbij (€33) kun je ook lampen schakelen door tegen je iPhone, HomePod, Android-apparaat, Amazon Echo-speaker of Google Home Mini te praten. Daarnaast verkoopt Ikea afstandsbedieningen en bewegingssensoren voor deze TRÅDFRI-lampen. En sinds enkele dagen is ook een slimme stekkerdoos in Nederland verkrijgbaar. Daarmee kun je elk elektrisch apparaat schakelen tot 3680 Watt.

Zonder knop

Er zijn twee setjes te koop, eentje met én zonder afstandsbediening. Voor €20 heb je de complete kit, voor €10 een stekkerdoos zonder schakelaar. Dat lijkt aantrekkelijk, maar je moet één afstandsbediening van Ikea hebben om die losse stekkerdoos te kunnen installeren. Ander minpunt is het ontbreken van een knop op de stekkerdoos zelf. Het alternatief van Osram heeft wel zo'n knopje, waardoor je ook op de stekkerdoos zelf aan en uit kunt schakelen. 

Karige handleiding

Normaal gesproken vind ik Ikea-instructies bijzonder eenvoudig, maar de handleiding voor de stekkerdoos laat te wensen over. Die bestaat uit verschillende boekjes, waar je tussen waarschuwingen dat je ze niet in de brand moet steken op zoek moet naar plaatjes die uitleggen hoe je het dubbelzijdig tape aanbrengt. Let op, je kunt er je behang mee van de muur trekken. Over de integratie met de eigen hub vind je niks in de boekjes, dat moet je allemaal via de app uitzoeken. Voor een beginner is dat niet ideaal. 

Toevoegen lastig

Ten opzichte van Philips Hue is het lastig om de boel toe te voegen. Je moet eerst de afstandsbediening open schroeven, vier keer een knopje indrukken, dan wachten tot een lampje klaar is met knipperen, dan 10 seconden een knopje indrukken tot je hub het ding herkent en dan heb je de afstandsbediening op je hub aangesloten. Vervolgens kun je met de afstandsbediening de stekkerdozen toevoegen aan de hub.

Ik verwachtte met Siri en Google Assistent de stekkerdozen te kunnen schakelen, maar dat feest ging niet door. De Google Home-speaker wil de Ikea-producten opeens niet meer vernieuwen en na verwijderen ook niet meer toevoegen. En HomeKit-compatibiliteit is er nog niet. Daar moesten we met de Ikea-lampen destijds ook even op wachten, dus wellicht komt het nog. 

Nog geen aanrader

Voorlopig raad ik je de Osram Smart+ Plug aan. Die vind je voor minder dan 20 euro bij Amazon en luistert wel goed naar Siri en Google Assistent

Bright testte ook Ikea's bluetooth-speakers Eneby: