Microsoft test streamingdienst voor games
In 2019 voor grote publiek

Microsoft test streamingdienst voor games

08-10-2018 17:07 Laatste update: 17:20

Microsoft wil het mogelijk maken om de games van zijn Xbox-spelcomputers via de cloud 'op elk apparaat' te spelen. Het bedrijf ontwikkelt een streamingdienst voor games, die consumenten vanaf volgend jaar kunnen testen.

Microsoft onthulde maandag Project xCloud, gericht op het streamend spelen van Xbox-games op onder meer pc's, tablets en smartphones. Ontwikkelaars van Xbox One-games kunnen voortaan hun spellen aanpassen, zodat ze met Project xCloud kunnen werken. Daarvoor hoeven ze volgens Microsoft weinig extra werk te doen.

Microsoft wil in de loop van volgend jaar beginnen met publieke tests van de game-streamingdienst. De spelervaring moet volgens Microsoft op mobiele apparaten even goed zijn als op spelcomputers en pc's.

Controller of touchscreen

Intern is Microsoft al gestart met het testen van Project xCloud. Daarbij werkt de dienst ook op tablets en telefoons, waarbij een draadloze Xbox Bluetooth-controller wordt gebruikt. Uiteindelijk moet het ook mogelijk worden om alleen touchscreens te gebruiken om de games te besturen. 

Met de technologie van Project xCloud zijn games ook streamend via mobiele 4G-netwerken te spelen. Ook wil Microsoft 'de grenzen van toekomstige 5G-netwerken verkennen' met de gamedienst. De huidige test werkt met een minimale internetsnelheid van 10 megabit per seconde. "Ons doel is om hoogwaardige ervaringen te bieden bij de laagst mogelijke verbindingssnelheden via verschillende netwerken, waarbij we rekening houden met de unieke eigenschappen van elk apparaat en netwerk", schrijft Microsoft.  

Sony PlayStation Now

Sony heeft al langer een eigen betaalde streamingdienst voor games genaamd PlayStation Now. Die abonneedienst biedt toegang tot honderden games die eerder verschenen voor de PS2, PS3 en PS4. Sinds kort biedt PlayStation Now ook de optie om een select aantal games te downloaden.

Opvolgers Xbox One

Er gingen al langer geruchten dat Microsoft zou werken aan een game-streamingdienst. Een van de twee nieuwe Xbox-spelcomputers die het bedrijf zou ontwikkelen, zou bovendien een goedkoop model worden dat is gericht op het spelen van games via de cloud. Daardoor kan het apparaat minder krachtige hardware hebben.

Ook zou Microsoft de Xbox One in abonnementsvorm willen aanbieden, waarbij gamers de spelcomputer in twee jaar afbetalen.