Royalistiq youtube interview fortnite youtuber gamer bright day
Bright Day 2018

YouTuber Royalistiq: "Ik ben nog lang niet uitgespeeld"

11 oktober 2018 om 11:09
Laatste update: 11 oktober 2018 om 19:56

De Nederlandse Fortnite-gamekoning van YouTube is een van de headliners op techfestival Bright Day 2018. Wat is zijn geheim? Een nadere kennismaking met Royalistiq.

Roy Beszelsen uploadt elke dag op zijn kanaal Royalistiq een video waarin hij met bevriende youtubers of solo Fortnite speelt en tips geeft over het spel. Hij is 20 jaar, heeft ruim een half miljoen volgers op YouTube (Instagram gaat ook lekker), is met zijn studie gestopt en kan binnenkort een eigen huis kopen. Eind september organiseerde hij in de studio’s van Aalsmeer als eerste Nederlandstalige gaming-youtuber een live event. "Het was een geslaagde show. Op Bright Day gaan we dat nog een keertje over doen, maar dan net even anders."

Roy’s doorbraak kwam met het spel Fortnite. Het noodzaakte hem te kiezen tussen zijn HBO-studie Media & Entertainment en YouTube. Hij koos voor de laatste en zag zijn kanaal binnen drie maanden twee keer zo groot worden. "Dat is de beste belangrijke beslissing in mijn leven geweest."

Veel van zijn jonge kijkers zouden niets liever doen dan wat hij doet. Zijn advies aan hen? "Begin er alleen aan als je YouTube en video’s maken echt leuk vindt, niet om beroemd te worden of om geld te verdienen. Ik ben er mee begonnen vanuit een interesse voor games en voor presenteren." Doorzettingsvermogen is ook vereist. "Het begin is ontzettend moeilijk. Je moet alles zelf uitzoeken, je moet je onderscheiden tussen andere youtubers en die eerste 100 abonnees duurt eindeloos."

Roy is niet de enige youtuber die Fortnite video’s maakt. Wat is volgens hem dan zijn geheim? "Het humorlevel ligt bij mij hoog, kijkers moeten kunnen lachen. Daarnaast knip ik niet in de video’s, het zijn one-takers met alle rare fratsen die daarbij horen. Ik zoek ook de interactie op met kijkers tijdens live-streams."

Een van die rare fratsen is het taalgebruik. In het heetst van de strijd tijdens een potje Fortnite wil er wel eens een 'kut' of 'fuck' vallen. Daar is hij zich van bewust. Zijn advies aan ouders? "Ik maak video’s waar ik me fijn bij voel. De keuze of je het verantwoord vindt is aan de ouders, die moeten in de gaten houden wat hun kinderen kijken. Thank god for parental controls."

Onlangs is alweer seizoen 6 verschenen van Fortnite. Roy is te spreken over het zwevende eiland van Loot Lake dat zich inmiddels ook verplaatst en over de nieuwe skins waarbij je een hondje op je rug meedraagt. Maar wat als hij Fortnite een keer zat wordt? "Dan ga ik een ander spel spelen. Ik speelde hiervoor Grand Theft Auto V. Daar heb ik honderdduizend subs mee gehaald. Red Dead Redemption 2 ga ik dadelijk zeker ook spelen." Die game verschijnt op 26 oktober.

Wat voor gear gebruikt hij eigenlijk? "Als ik Fortnite alleen speel, dan doe ik dat op de Playstation. Met anderen samen speel ik op de pc, maar wel met m’n eigen Playstation-controller, een muis en toetsenbord ben ik niet gewend. Games opnemen doe ik met een Elgato HD60, streamen met het programma OBS Studio." Hij filmt zichzelf tegen een 'green screen' met de Logitech C920 HD Pro Webcam en een Rode NT-USB microfoon.

Als hij vooruit kijkt, wat wil hij dan over een paar jaar doen? "Wat ik leuk vind: mijn kijkers entertainen. Ik wil video’s maken. Programma’s presenteren vind ik ook supertof. Elk jaar dingen proberen. Ik ben nog lang niet uitgespeeld."

Roy treedt op 24 en 25 november tijdens elke flight van Bright Day op met een Fortnite-talk en gameplay.

Ga voor tickets en meer informatie naar www.brightday.nl.