Beste smartphones (600< euro)

Bright Stuff: Apple iPhone XR

Bright stuff apple iPhone xr koopgids buyers guide advies welke kopen
28 oktober 2018 om 20:00
Laatste update: 4 februari 2019 om 15:52

De iPhone XR is momenteel de iPhone met de beste prijs-kwaliteitverhouding. De XR is snel, heeft een uitstekende camera en is er in leuke kleuren.

Apple friste de complete iPhone-lijn vier jaar geleden grondig op met de iPhone 6: een groter scherm en een andere vormgeving en het toestel kon er weer jaren tegenaan. In 2017 verscheen met de iPhone X de eerste radicaal andere iPhone sinds de 6, maar de transformatie is met de iPhone XR eigenlijk pas volledig voltooid. Hetzelfde ontwerp met scherminkeping en mooi groot 6,1 inch scherm, geen thuisknop meer en ontgrendelen met de snelle en betrouwbare gezichtsherkenning Face ID.

De iPhone XR doet wat ons betreft precies de juiste concessies ten opzichte van de 300 euro duurdere iPhone XS. Zo heeft het toestel dezelfde zeer krachtige A12 Bionic-chip. Ook de camera komt grotendeels overeen: de XR heeft achterop dezelfde 12 megapixel f/1.8 groothoeklens als de iPhone XS, alleen de telefoto-lens ontbreekt. Geen optische zoom dus, wel prachtige portretfoto's met overtuigende scherptediepte.

De andere grote concessie is het scherm: de XR heeft een lcd-scherm (geen full-hd), de iPhone X en XS hebben oled-schermen met meer pixels. Vooropgesteld: het scherm van de XR ziet er goed en kleurrijk uit. Apple heeft er alles aan gedaan om zelfs de afgeronde schermhoeken net zo strak te krijgen als bij de XS. Naast elkaar oogt het scherm van de XS wel kleurrijker, met een groter contrast. Maar wie gaat upgraden vanaf bijvoorbeeld een iPhone 6, 6S of 7, krijgt met de XR alsnog een kwalitatief beter scherm, en voor veel mensen zal de keuze tussen oled of 300 euro een simpele zijn.

Bovendien: lcd is in de praktijk nog altijd energiezuiniger dan oled, en dus heeft de iPhone XR de langste batterijduur ooit in een iPhone: internetgebruik tot 15 uur, video's kijken tot 16 uur. Dat betekent dat je in het echt van 's ochtends tot 's avonds met één lading vooruit kan. De XR komt standaard met 64 GB opslag, heeft een aluminium rand en glazen achterkant en komt in zes kleuren: zwart, wit, blauw, rood, geel en koraal.

De iPhone XR is dé nieuwe standaard iPhone voor vrijwel iedereen die een nieuwe zoekt. De XR is er vanaf 859 euro.

Pluspunten:Minpunten:
  • Groot, helder scherm
  • Zeer snelle chip
  • Uitstekende camera
  • Face ID
  • Leuke kleuren
  • Beste prijs/kwaliteitverhouding
  • Eén vrij groot formaat
  • Niet het beste scherm
  • Portret-modus alleen bij mensen

Check ook Bright Stuff voor alle producten die wij aanraden.

Kijk ook de hele review van de iPhone XR