Al vier kwartalen op rij minder smartphones verkocht
Telefoonverkoop

Al vier kwartalen op rij minder smartphones verkocht

02-11-2018 08:49 Laatste update: 09:09

In het derde kwartaal werden weer minder smartphones verkocht. De smartphone-verkopen dalen nu al een jaar lang.

In de periode juli-augustus werden dit jaar wereldwijd 355 miljoen smartphones verkocht, zo blijkt uit voorlopige cijfers van marktonderzoeker IDC. Dat is 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De dalende verkopen in het derde kwartaal zijn geen incident. Het was al het vierde achtereenvolgende kwartaal waarin er minder smartphones werden verkocht. IDC verwacht wel dat de verkopen volgend jaar weer zullen aantrekken.

Samsung onder druk

Volgens de marktonderzoeker zijn de tegenvallende verkopen in het derde kwartaal onder meer te wijten aan de slechte verkopen van Samsung. De marktleider verkocht 13,4 procent minder toestellen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de afgenomen vraag in China, dat goed is voor een derde van de wereldwijde smartphone-verkoop, speelde de telefoonproducenten parten.

Samsung staat van verschillende kanten onder druk. Zo heeft het bedrijf te kampen met toegenomen concurrentie van de nummer twee, Huawei. Maar ook andere Chinese merken, zoals Xiaomi, Oppo en Vivo, pikken marktaandeel in.

Marktaandelen

Ondanks de toegenomen concurrentie verkoopt Samsung nog altijd de meeste toestellen. In het derde kwartaal leverde het bedrijf 72,2 miljoen smartphones (goed voor een marktaandeel van 20,3 procent). Huawei staat met 52 miljoen toestellen op plaats 2 (marktaandeel: 14,6 procent).

Apple was met 46,9 miljoen telefoons (marktaandeel: 13,2 procent) goed voor een derde plaats. Op plaats vier en vijf staan respectievelijk Xiaomi (34,3 miljoen) en Oppo (29,9 miljoen).

Apple

Analisten toonden zich donderdag teleurgesteld over het aantal verkochte iPhones in het derde kwartaal. Met 46,9 miljoen verkochte toestellen zat Apple onder de gemiddelde verwachting van analisten, die uitgingen van 47,5 miljoen iPhones. De gemiddelde verkochte iPhone was wel duurder dan analisten hadden voorspeld: 793 dollar in plaats van de voorspelde 751 dollar.

Apple kondigde donderdag aan dat het in de toekomst geen informatie meer zal verstrekken over hoeveel exemplaren het bedrijf van bepaalde producten, zoals de iPhone of de iPad, verkoopt.

Review: Oppo Find X

Review: Pocophone F1

Meer smartphone-reviews? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal


Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s