Chrome-concurrent

'Microsoft komt met nieuwe browser en Windows Lite'

4 december 2018 om 12:09
Laatste update: 4 december 2018 om 12:45

Microsoft zou een nieuwe browser gebaseerd op de techniek achter Google Chrome willen lanceren. Ook zou Microsoft werken aan een lichtgewicht versie van Windows, bedoeld voor goedkope laptops.

Microsoft zou deze week een nieuwe browser aankondigen, die zijn pas drie jaar oude browser Edge zou vervangen. Dat schrijven de techsites The Verge en Windows Central.

Microsoft zou daarbij gebruik maken van de Chromium-engine, de technologie van Google voor zijn Chrome-browser. Google biedt dit aan als een opensourceproject. De Edge-browser is gebaseerd op EdgeHTML, dat door Microsoft zelf is ontwikkeld. De technologie van Google staat over het algemeen bij ontwikkelaars bekend als beter en sneller in het overnemen van nieuwe technologieën. 

'Windows Lite'

Tegelijkertijd zou Microsoft werken aan een eigen lichtgewicht besturingssysteem, vergelijkbaar met ChromeOS waar de Chromebooks mee werken. Volgens IT-site Petri gaat het systeem 'Windows 10 Lite' of alleen 'Lite' heten. 

Het nieuwe Microsoft-systeem zou erg uitgekleed zijn en daardoor alleen op budgetlaptops gericht zijn. 'Windows 10 Lite' zou alleen web-apps en Universal Windows-apps draaien en erg snel opstarten. Ook zou het systeem alleen voorgeïnstalleerd op laptops beschikbaar zijn.  Volgens Microsoft-insider Brad Sams kan de interface van de Lite-versie van Windows anders worden dan die van het huidige Windows 10. 

Reactie op Chrome OS

Het zou na het geflopte Windows RT en Windows 10 S de derde poging van Microsoft zijn om een meer afgesloten besturingssysteem te creëren, zoals Chrome OS en iOS.

Wanneer Microsoft het systeem zou willen aankondigen is nog niet bekend. De jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Build 2019 in mei lijkt een logisch moment.

Review: Microsoft Surface Go, tablet en laptop in één

Volg Bright ook op YouTube voor meer gadgetreviews