Samsung voegt Apple-diensten toe aan tv's
Samsung Apple TV?

Samsung voegt Apple-diensten toe aan tv's

07-01-2019 08:51 Laatste update: 12:26

Een opvallende samenwerking: Apple maakt AirPlay 2 en het huren van films via iTunes beschikbaar op televisies van Samsung.

De Apple-diensten worden in het voorjaar met een update toegevoegd aan Samsung-tv's uit 2018 en zitten ingebouwd in nieuwe Samsung Smart TV's, meldt Samsung. Dat gebeurt in 190 landen, waar Nederland hoogstwaarschijnlijk ook tussen zit. De tv's krijgen een iTunes Films en Series-app. Gebruikers krijgen daarmee toegang tot hun bestaande iTunes-bibliotheek en kunnen in de iTunes Store films huren of kopen.

In sommige landen is ook het huren van tv-series mogelijk, in Nederland bestaat het aanbod vooralsnog enkel uit films. Apple is momenteel één van de weinige aanbieders van koop- en huurfilms in de hogere 4K-kwaliteit. Zeker in Nederland zijn er vrijwel geen andere diensten waar je recente films in 4K HDR kan kopen of huren.

Meer tv-merken

Tv's van Samsung krijgen ook AirPlay 2, waarmee gebruikers beelden en muziek vanaf hun iPhone of iPad draadloos naar de televisie kunnen streamen. Sterker nog: AirPlay 2 komt volgens een bijgewerkte pagina van Apple naar alle 'vooraanstaande tv-merken'. 

De toevoeging van beide diensten is opvallend, tot nu toe hadden gebruikers namelijk een Apple TV nodig om de Apple-diensten op hun tv te gebruiken, of moest een Mac worden aangesloten op het scherm. De enige andere concurrent met iTunes-toegang was tot nu toe Windows. iTunes is op Samsung-tv's straks aan te sturen met Samsung-assistent Bixby. Samsung kan geen tracking toepassen in de iTunes-app, zegt Apple tegen The Verge.

Netflix-concurrent

Mogelijk zet Apple de stap om meer potentiële gebruikers voor zijn aanstaande videostreamingdienst te krijgen. Het is een publiek geheim dat Apple werkt aan een Netflix-concurrent, die in eerste instantie mogelijk gratis is voor gebruikers van iPhones, iPads of de Apple TV. Maar de Apple TV is relatief prijzig, en voor bezitters van een recente smart tv was iTunes de enige reden om een Apple TV te kopen. Volgens geruchten zou Apple hebben overwogen om een goedkopere, Chromecast-achtige versie van de Apple TV uit te brengen.

Kijk ook: welke smart-tv is de beste?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's