'Recordboete voor Facebook om privacy-inbreuken'
Cambridge Analytica

'Recordboete voor Facebook om privacy-inbreuken'

19-01-2019 12:02 Laatste update: 14:37

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC), die onder meer toezicht houdt op de privacybescherming van consumenten, staat op het punt om Facebook een recordboete op te leggen.

Hoewel het precieze boetebedrag nog moet worden vastgesteld, zal de boete naar verwachting veel hoger zijn dan de boete die de FTC in 2012 aan Google oplegde, schrijft de Washington Post op gezag van drie ingewijden. Google moest destijds 22,5 miljoen dollar aftikken.

De FTC begon het onderzoek naar privacy-inbreuken door Facebook vorig jaar nadat bekend was geworden dat Cambridge Analytica toegang had gehad tot de gegevens van 87 miljoen gebruikers van het sociale netwerk.

Politieke advertenties

Daarmee schond Facebook een afspraak die het bedrijf eind 2011 met de FTC had gemaakt over het beschermen van de gegevens van zijn gebruikers. Onderdeel van die afspraak was dat Facebook zijn gebruikers eerst toestemming moest vragen als het bedrijf meer gegevens wilde delen met derden dan waarvoor de gebruikers goedkeuring hadden gegeven.

Cambridge Analytica, dat tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 samenwerkte met de Trump-campagne, gebruikte de Facebook-informatie om gebruikers gerichte politieke advertenties voor te schotelen.

Meer boetes

De boete wegens het ongeoorloofde datagebruik door Cambridge Analytica is mogelijk niet de enige boete die Facebook zal krijgen wegen privacy-overtredingen. Ingewijden stellen dat er nog voldoende andere privacy-overtredingen van Facebook zijn waarnaar de FTC een onderzoek kan instellen.

Eerder legde de Britse privacy-toezichthouder ICO al een boete van een half miljoen pond (566.000 euro) op aan Facebook vanwege het Cambrigde Analytica-schandaal. Tegen die boete is Facebook in beroep gegaan.

Wat kun je zelf doen tegen datamisbruik Facebook?

Volg Bright op YouTube voor meer tech-tips