EU-lidstaten zien linkbelasting en uploadfilter niet zitten
Auteursrechten

EU-lidstaten zien linkbelasting en uploadfilter niet zitten

19-01-2019 13:07 Laatste update: 13:16

Elf EU-lidstaten, waaronder Nederland, hebben gestemd tegen een compromistekst voor de Europese auteursrechtenrichtlijn. De richtlijn zal volgens critici leiden tot een linkbelasting en uploadfilter.

In de Europese Raad van ministers stemden behalve Nederland ook Duitsland, België, Finland, Slovenië, Italië, Polen, Zweden, Kroatië, Luxemburg en Portugal tegen de richtlijn, schrijft Julia Reda, een Duitse Europarlementariër van de Piratenpartij.

Volgens Reda betekent het verzet in de Raad van ministers niet dat de linkbelasting en het uploadfilter van tafel zijn. “Maar aanname van de auteursrechtenrichtlijn voor de Europese verkiezingen van mei is wel een stuk minder waarschijnlijk geworden.”

Licentievergoeding

De belangrijkste stenen des aanstoots in de auteursrechtenrichtlijn zijn artikelen 11 en 13. Artikel 11 moet meer rechten geven aan nieuwsuitgevers. Zoekmachines en andere websites die nieuws aggregeren, zouden daardoor een licentievergoeding moeten gaan betalen als ze korte stukjes tekst uit een gelinkt artikel op hun eigen site plaatsen.

Onder meer Google heeft zich om die reden tegen de nieuwe auteursrechtenrichtlijn uitgesproken. In een blogpost in december waarschuwde Richard Gingras, vice-president van Google News, nog dat artikel 11 ertoe zal leiden dat Google News naar veel minder nieuwswebsites zal gaan linken.

Met elke nieuwswebsite afspraken maken over een licentievergoeding kost immers te veel tijd en geld. Daarmee is de richtlijn volgens Gingras slecht nieuws voor ‘kleinere nieuwsuitgevers en de keuzevrijheid van Europese consumenten’.

Draconische maatregelen

Artikel 13 verplicht tech-bedrijven om maatregelen te nemen om te voorkomen dat er auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden geüpload. Volgens critici zou deze verplichting leiden tot een uploadfilter.

Omdat websites aansprakelijk zouden kunnen worden gesteld voor wat gebruikers uploaden, zouden ze draconische maatregelen moeten nemen tegen inbreuken op het auteursrecht, is de vrees.

Een uploadfilter zou er onder meer toe kunnen leiden dat het onmogelijk wordt om remixes of memes te plaatsen, omdat daarbij gebruikgemaakt wordt van materiaal waarop auteursrecht rust, waarschuwen critici van artikel 13.