'Stream deze artiest niet'

Spotify laat gebruikers nu artiesten blokkeren

spotify artiesten blokkeren
21 januari 2019 om 13:45
Laatste update: 21 januari 2019 om 13:44

Spotify laat gebruikers de muziek van bepaalde artiesten totaal blokkeren op de muziekdienst.

De nieuwe blokkeerfunctie wordt momenteel nog door Spotify getest, maar is al wel beschikbaar in de mobiele apps van de streamingdienst. Gebruikers kunnen per artiest aangeven wie zij absoluut niet willen horen. Nummers van die artiesten worden dan nooit meer gespeeld: niet vanuit afspeellijsten, niet vanuit de bibliotheek, toplijstjes of de radiostations van Spotify.

De functie zit een beetje verstopt: ga daarvoor naar de artiestenpagina op Spotify, druk op de drie bolletjes rechtsboven in beeld. Dan komt een menu tevoorschijn met de optie 'Speel deze artiest niet opnieuw af' of 'Don't play this artist'. Daarmee komt Spotify stilletjes terug op een beslissing uit 2017. Toen zei het bedrijf dat na lang wikken en wegen had besloten om het blokkeren van artiesten niet toe te staan.

Ophef rond R. Kelly

De functie die nu in Spotify te vinden is, komt in de praktijk vrijwel neer op blokkeren. Er is vooralsnog één uitzondering: nummers waarop de geblokkeerde artiest als 'featuring' optreedt, zijn wel te horen. Spotify kwam onlangs onder druk te staan nadat de veelbesproken documentaire rond zanger R. Kelly verscheen. In die docu komen veel details rond 25 jaar aan seksueel wangedrag van van de zanger naar voren, maar de zanger blijft vooralsnog beschikbaar op Spotify.

Wel stopte Spotify maanden geleden al met het actief promoten van R. Kelly. Muzieklabel RCA Records zou R. Kelly inmiddels overigens hebben laten vallen, maar de artiest verdient nog steeds aan zijn nummers op muziekdiensten.

Kijk ook: wat is de beste muziekdienst?

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal