'Facebook toch weer begonnen met testen internetdrone'
Poging 2

'Facebook toch weer begonnen met testen internetdrone'

21-01-2019 20:05 Laatste update: 20:06

Bram van Dijk

Facebook zou samen met vliegtuigfabrikant Airbus werken aan drones waarmee internet naar afgelegen gebieden kan worden gebracht.

Afgelopen juni liet Facebook weten niet door te gaan met het drone-project Aquila. Hiermee wilde het bedrijf een groep drones op grote hoogte samen laten vliegen, om vervolgens via laserstralen internet naar afgelegen gebieden te brengen.

Reden voor het stoppen met het project was dat Facebook bij de start in 2014 nog het enige bedrijf was dat dit soort drones maakte, maar dat het vier jaar later was ingehaald door vliegtuigbouwers zoals Airbus.

Nieuwe test

Het zou nu precies Airbus zijn waarmee Facebook is gaan samenwerken, zo schrijft NetzPolitik. De Duitse site wist de hand te leggen op aanvragen bij de Australische overheid waaruit blijkt dat Facebook en Airbus toestemming hadden om testvluchten uit te voeren in november en december 2018. Het is niet bekend of deze vluchten ook zijn uitgevoerd.

Het zou gaan om tests met de Airbus-drone Zephyr S. Dit 25 meter brede onbemande vliegtuig is oorspronkelijk gebouwd als oorlogsdrone, voor communicatie en surveillance. In augustus 2018 zette de Zephyr nog een record met een onbemande vlucht van 26 dagen.

Reactie Facebook

Facebook laat weten dat het 'continu' werkt met partners aan High Altitude Platform System (HAPS)-connectiviteit. "Verder hebben we geen details om nu te delen", aldus de woordvoerder. Airbus heeft niet gereageerd op het artikel.

Kijk ook: Airbus werkt ook aan vliegende auto

Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s