© Bright.nl

'Laat apps niet meewegen in keuze smart-tv'
500 klachten

'Laat apps niet meewegen in keuze smart-tv'

22-01-2019 09:56 Laatste update: 09:57

Bram van Dijk

De Consumentenbond adviseert om niet te kijken naar het huidige aanbod aan applicaties op smart-tv's. Er is namelijk geen garantie dat deze apps lang zullen blijven functioneren.

De keuze voor een nieuwe smart-tv, een tv die verbonden is met internet en waarop apps zoals NPO Start, YouTube en Netflix te installeren zijn, is al moeilijk genoeg. Maar met het advies van de Consumentenbond is het weer een beetje ingewikkelder geworden.

De bond laat namelijk weten dat het geen afspraken heeft kunnen maken met Samsung of Philips om te garanderen dat applicaties voor een bepaalde tijd beschikbaar blijven.

Volgens de bond komt het nu vaak voor dat apps bij aankoop van een tv wel te gebruiken zijn, maar vervolgens snel niet meer ondersteund worden. Het heeft 500 klachten binnengekregen, voornamelijk over "relatief nieuwe tv's van 3 tot 5 jaar oud". Eerder eiste de Consumentenbond dat tv-fabrikanten moeten garanderen dat apps zeker zes jaar blijven werken.

Wie is verantwoordelijk?

Samsung en Philips laten weten dat zij niks aan dit probleem kunnen doen, omdat het de taak van de app-ontwikkelaars is om deze in de lucht te houden.

"De hardware van oudere smart tv's kunnen de snelle ontwikkelingen niet aan, waardoor sommige app-aanbieders besluiten de oude apps niet meer aan te bieden. Wij hebben geen invloed op welke apps app-aanbieders beschikbaar stellen op de Samsung smart-tv", aldus een woordvoerder van Samsung tegen Bright.

NPO Start

42 procent van de 500 klachten ging over het missen van de NPO-app. Aan de NOS laat de NPO weten dat het niet duidelijk is waar de app moet worden geüpdatet. Tegelijkertijd zegt de NPO steeds af te wegen of ondersteuning bij oude tv's opweegt tegen de ontwikkelkosten.

Alternatief voor het gebruik van slimme tv's is een mediaspeler, zoals een Chromecast of Apple TV. Deze worden wel vaak goed up-to-date gehouden.

Kijk ook: welke smart-tv is de beste? ?

Meer video's over tech en gadgets? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s