Commentaar: alles wordt 'swipe' en dat is niet best
Instant bevrediging

Commentaar: alles wordt 'swipe' en dat is niet best

23 januari 2019 om 10:19
Laatste update: 23 januari 2019 om 10:18

Na Tinder, Instagram en Snapchat is YouTube nu ook te bedienen door te swipen. 'Het nieuwe zappen' zorgt voor instant bevrediging en gaat ten koste van onze aandachtsspanne, vreest Bram.

YouTube rolt op dit moment een update uit naar iPhones, waardoor je al swipend door aanbevolen video's bladert. Bevalt een video niet, dan veeg je gewoon naar links en dan start de volgende video direct. Je kunt zelfs een 'sneak peek' krijgen door een video half weg te swipen, waardoor je ziet welke video erna komt.

Tinder, Insta, Tik Tok

YouTube staat er niet alleen in. Instagram Stories en Snapchat Stories werken al vanaf het begin met deze swipe-blader-bediening. Ook de onder tieners immens populaire app Tik Tok (de opvolger van Musical.ly) is volledig ingericht om zo snel mogelijk weer iets nieuws te zien. Daar swipe je van beneden naar boven om de volgende video te zien.

Het begon natuurlijk allemaal met Tinder, dat van daten een spelletje maakte door niet geschikte dates als vleeskeuring weg te swipen.

Het nieuwe zappen

Swipen zorgt dan ook voor veel gebruikersgemak: het is duidelijk, kost geen moeite en het heeft iets bevredigends om een foto of video weg te vegen. Zo van: weg ermee. Het gemak zorgt ervoor dat swipen het nieuwe zappen is geworden. Je hoeft er niet eens meer fysiek de knop van een afstandsbediening voor in te drukken.

Maar misschien wordt het te gemakkelijk. Onze aandachtspanne wordt er opnieuw korter van. Dat betekent dat videomakers meer geneigd zijn om continu te willen vermaken, met nog hysterischere video's tot gevolg. Er mag geen saaie seconde meer bij zitten, of de kijker is alweer vertrokken.

Bevrediging à la minute

Ik ben opgegroeid in een tijd waarin elke minuut iets leuks moest gebeuren, anders haak ik af. Kinderen van nu groeien op met het idee dat ze elke seconde vermaakt moeten worden. Als die 'instant bevrediging' altijd aanwezig is, zoek je nooit naar de lange termijn.

Concentreren wordt langzamerhand iets voor oude mensen. Het moet nu en anders niet. Maar ook oudere generaties kiezen steeds vaker voor de 'warme hap' van het snelle vermaak. Want geef toe: wat was de laatste keer dat jij een artikel helemaal hebt uitgelezen?

Kijk ook: gadgets om in 2019 naar uit te kijken

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's