Robo-valet

Deze robots parkeren je auto voor je

Robots parkeren auto's parkeren op vliegveld londen Gatwick london
25 januari 2019 om 14:27
Laatste update: 25 januari 2019 om 16:38

Dit jaar start bij het Britse vliegveld Gatwick bij Londen een proef waarbij autonome robots auto's gaan parkeren.

Op Schiphol kan je al een tijdje gebruik maken van een parkeerdienst. Je parkeert je auto voor de vertrekhal, waarna je de sleutels bij een balie afgeeft. Een medewerker zet daarna je auto in een parkeergarage voor de lange termijn en brengt hem bij je terugkeer weer naar een speciale parkeerplek in de buurt van de aankomsthal.

Parkeerrobots kunnen zo'n dienst nog beter en gemakkelijker maken. Het Franse bedrijf Stanley Robotics ontwikkelt autonome parkeerrobots die je auto automatisch ophalen en voor je klaar zetten. Het enige wat je hoeft te doen is je auto op een speciale parkeerplek zetten en je aan te melden door een barcode te scannen. Je autosleutels hoef je ook niet bij een balie of aan medewerker te geven.

Efficiënter met ruimte omgaan

De autonome parkeerrobots komen je auto ophalen door een platform onder je auto te schuiven, die de wagen van de grond tilt. Vervolgens rijdt de robot naar een parkeerplaats waar je auto wordt neergezet. Dat doet de robot veel efficiënter dan een menselijke medewerker. Die heeft namelijk ruimte rondom de auto nodig om uit te stappen en de robot niet. Dat betekent dat de robots de auto's heel dicht op elkaar kunnen parkeren. Ook is er minder ruimte nodig voor in- en uitparkeren.

De robots kunnen de auto's rijen dik parkeren, omdat ze auto's ook even weg kunnen halen om die ene in het midden op te halen. Het resultaat is dat de robots tot 30 procent meer voertuigen kunnen parkeren in vergelijking met traditionele parkeerplaatsen.

Geslaagde proeven

Stanley Robotics heeft al succesvolle proeven gedaan bij Parijs en Lille. Nu is Gatwick Airport in Engeland aan de beurt. In augustus vervangen deze robots 170 normale parkeerplekken, waarna er op hetzelfde oppervlak 270 auto's door de robots worden geparkeerd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's