'Facebook wil chatdiensten integreren'
WhatsApp, Instagram, Messenger

'Facebook wil chatdiensten integreren'

25-01-2019 16:25 Laatste update: 26-01-2019 11:11

Facebook-ceo Mark Zuckerberg wil de onderliggende technische infrastructuur van WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger samenvoegen.

Dat verklaren vier ingewijden tegenover The New York Times. De drie berichtendiensten blijven naast elkaar bestaan, maar aan de achterkant komt er technische integratie. Daardoor moet het onder meer mogelijk worden om vanuit Facebook Messenger een bericht te versturen naar iemand die alleen WhatsApp heeft.

Op dit moment maakt alleen WhatsApp standaard gebruik van end-to-end-encryptie. Door de integratie zouden straks alle diensten alle berichten versleutelen. De technische samenvoeging moet eind dit jaar of begin volgend jaar zijn afgerond.

In een reactie aan The New York Times laat Facebook weten dat het bedrijf eraan werkt om "meer van onze messaging-diensten te voorzien van end-to-end encryptie". "We overwegen ook manieren om het makkelijker te maken om vrienden en familie te bereiken via verschillende netwerken."

Meer verdienen

Bij de overname van WhatsApp en Instagram beloofde Facebook-ceo Zuckerberg nog dat de makers van de diensten een hoge mate van autonomie zouden houden binnen het bedrijf.

Nu de oprichters van WhatsApp en Instagram inmiddels Facebook hebben verlaten, ziet Zuckerberg zijn kans schoon om de diensten verder te integreren. De verwachting is dat Facebook zo meer kan verdienen aan Instagram en WhatsApp. Met name de laatste dienst draait nog niet veel omzet ondanks het grote aantal gebruikers.

Opsplitsen

Technische integratie van de verschillende messaging-diensten zou ook een eventuele opsplitsing van Facebook door de overheid moeilijker maken. Door alle schandalen waarin het bedrijf is verwikkeld en door het enorme marktaandeel van Facebook op bijvoorbeeld de reclamemarkt, gaan de laatste tijd vaker stemmen op om Facebook op te breken. In november bepleitte Robert Reich, minister van Arbeid onder president Bill Clinton, nog een opsplitsing.

Kijk ook: dit kan er beter aan WhatsApp