Topman negeert regel, gebruikt nepnaam op Facebook
Do as we say, not as we do

Topman negeert regel, gebruikt nepnaam op Facebook

26-01-2019 12:34 Laatste update: 12:44

Facebook-topman Andrew Bosworth houdt zich al acht jaar niet aan de regel die het gebruik van je echte naam op het sociale netwerk verplicht.

Dat Facebook niet toestaat dat je op het sociale netwerk een andere naam gebruikt dan in je paspoort staat, leidt al jaren tot controverses. Transgenders en slachtoffers van huiselijk geweld hebben regelmatig te lijden gehad onder de real-name policy van het sociale netwerk, maar ook de schrijver Salman Rushdie werd er het slachtoffer van. Zijn profiel werd in 2011 afgesloten omdat hij in werkelijkheid 'Ahmed Rushdie' heet.

“Het gebruik van echte namen beschermt de privacy en veiligheid van mensen, omdat mensen zo weten met wie ze dingen delen”, meent Facebook. Het sociale netwerk paste zijn beleid eind 2015 niettemin aan: in speciale omstandigheden mogen gebruikers kiezen voor een bijnaam of pseudoniem.

‘Vergissing’

Voor Andrew Bosworth zijn er geen speciale omstandigheden die het gebruik van een bijnaam rechtvaardigen, maar desondanks heet het hoofd AR en VR van Facebook al acht jaar ‘Boz’ op het sociale netwerk, zo ontdekte Business Insider. “Het lijkt erop dat Facebook zich minder druk maakt om het handhaven van de regels als het iemand uit de eigen leiding betreft”, merkt de site op.

Facebook erkent dat ‘Boz’ de regels heeft overtreden. Woordvoerder Tera Randall spreekt tegenover Business Insider van een ‘vergissing’. Inmiddels is het profiel van Bosworth aangepast: hij heet nu ‘Andrew Bosworth (Boz)’.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s