Apple 'straft' Facebook na schenden app-regels
Bètablocker

Apple 'straft' Facebook na schenden app-regels

30-01-2019 17:39 Laatste update: 17:52
Author profile picture

Floris Poort

Facebook overtrad met een 'afluister-app' de regels van Apple en kan nu voor straf geen enkele interne iOS-app of testversies meer gebruiken.

Dat zeggen ingewijden tegen The Verge. Facebook zou testversies van de apps van Facebook, Instagram, Facebook Messenger en andere test-apps niet meer kunnen openen. Ook andere bedrijfsapps van het sociale netwerk, zoals een interne taxi-app en een kantine-app, zijn niet meer te gebruiken.

Apple heeft Facebook op woensdag uit het zogenoemde Enterprise Developer Program gezet, een programma waarbij Facebook een testcertificaat krijgt om zijn apps zonder keuring op iPhones te installeren.

De blokkade is het gevolg van de 'afluister-app' van Facebook, die woensdag in het nieuws kwam. Facebook gaf gebruikers geld voor het gebruik van die app, die gedetailleerde gegevens van hun iPhone aan Facebook doorgaf. Maar Facebook had die app volgens de voorwaarden van Apple nooit via het Enterprise Developer Program mogen verspreiden onder consumenten. Het testprogramma is strikt bedoeld voor intern gebruik.

Apple en Facebook op gespannen voet

"Facebook heeft zijn lidmaatschap gebruikt om een app voor het verzamelen van gegevens aan consumenten te verspreiden, wat een duidelijke inbreuk is op hun overeenkomst met Apple. Van ontwikkelaars die hun ondernemingscertificaten gebruiken om apps aan consumenten te distribueren, worden de certificaten ingetrokken, wat we in dit geval hebben gedaan om onze gebruikers en hun gegevens te beschermen", zegt Apple tegen Recode.

Apple staat al langer op gespannen voet met Facebook. Apple-topman Tim Cook stelde zich al meermaals zeer kritisch op tegen de datahonger van bedrijven als Facebook. Ook had Cook kritiek op de manier waarop Facebook-topman Mark Zuckerberg het dataschandaal rond Cambridge Analytica aanpakte. Zuckerberg noemde die uitspraak 'gladjes' en bekritiseerde Apple daarna om zijn hoge productprijzen.

Tips: verander deze Facebook-instellingen

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s